• 28 juli 2016

  Gisteren lagen mijn uien zo te drogen in de moestuin. Vandaag heb ik ze mee naar huis genomen. Er loopt namelijk een onverlaat rond die het op mijn oogst heeft voorzien. De vroege oogstappels die rijp waren om te worden geplukt, zijn namelijk verdwenen. Een ganse boom, leeg op één enkele dag en zonder restje op de grond. De andere appelsoorten bleven onaangeroerd. Dit hebben echt geen vogels gedaan. Ik weet ook al één ding over hem: de dief lust geen pruimen want die liet hij namelijk hangen.

  Ik deel graag met andere mensen en bezoekers krijgen steeds iets mee. Maar iemand die iets steelt van een ander mens, beschouw ik niet als iemand die een plaats verdient in de maatschappij. Iemand die zich andermans eigendom toe-eigent, beschouw ik niet als 'mens'. De cameraval die ik in gebruik had om het wild te spotten, is momenteel op ander 'wild' ingesteld.

  Alle passanten weten ondertussen: 'Is de poort open, mag je binnenlopen!' Dat staat geschilderd op de lege bijenkast aan de ingang. Ik zou het zelf zeer spijtig vinden als ik hier moet op terugkomen. Ik herinner me nog een kastanjebos uit mijn jeugd met het volgende waarschuwingsbordje: 'Verboden toegang! Wolfsijzers en schietgeweren!' Ik kan dus alleen maar hopen dat ik mijn tekst niet moet overschilderen.

 • 25 juli 2016

  Bij de controle van de kasten, een week na de honingoogst is dit het resultaat. Klaar voor de winter.

  Lees meer...

 • 18 juli 2016

  Na 3 dagen zijn we er mee klaar: 250 kg zomerhoning geslingerd. Ondanks de slechte weersomstandigheden dit jaar, valt het resultaat niet tegen. De ontzegelwas moet ik nog wassen alvorens deze om te smelten. Het waswater kan ik dan aan de bijen geven. Alle volken hebben al een honingbak gekregen met vers geslingerde ramen, ook de jongvolken die nu ook allemaal op 12 ramen zitten. Om roverij te voorkomen heb ik ze nu wel allemaal terug een kleinere vliegspleet gegeven. Dit weekend zou ik graag alle volken nog een nakijken op de aanwezigheid van een leggende koningin. En als er geen zwermneiging is, kunnen ze dichtblijven tot september voor de behandeling met mierenzuur. Het geven van wintervoer begin ik dit jaar pas hierna. De voorbije jaren liet ik me telkens opjagen en diende ik eind september toch weer bij te moeten voeren. Tot dan ga ik ze dit jaar alleen wat bezighouden met wat honingspoelwater.

 • 15 juli 2016

  De eerste zomerhoning is opgehaald. Op de eerste stand uit 2 volken 53 kg. Dat vind ik ruim voldoende. Vanmorgen om 6.00u heb ik de ramen één voor één uitgehaald en de bijen afgeborsteld. In afgesloten plastic bakken neem ik de ramen mee naar huis om te slingeren. Ik hef niet graag een volle Kempische honingzolder en het tweede voordeel is ook dat er nooit een honingbak per ongeluk ergens wordt neergezet, waardoor de ramen besmeurd worden. Het volk heeft alleen een wolkje rook gehad voor het vlieggat en dankzij de ochtendkilte blijven de bijen rustig.

  Lees meer...

 • 11 juli 2016

  Eindelijk is de imkerij voldoende opgedroogd om met de zitmaaier rond te rijden. Nu de netels en distels weer wat onder controle zijn, ziet het er toch beter uit. De zitmaaier stond weliswaar op de hoogste stand en zonder opvangbak. Als we nu binnen een paar weken nog wat mosterd kunnen zaaien, ben ik helemaal tevreden. Ondanks de voorbije wateroverlast hebben de bijenvolken het goed gedaan. De meeste volken hebben nu al een jonge koningin aan de leg. De laatsten dienen deze week uit te lopen.

  Lees meer...

 • 6 juli 2016

  Eindelijk! Het lijkt er op dat we toch nog kunnen barbecueën dit jaar. Ik heb hem vandaag dan maar een nieuwe spuitbeurt gegeven. Enkele busjes hittebestendige verf. Hierna heb ik hem langs binnen en buiten ingewreven met gekookte lijnzaadolie. Hij ziet er weer uit als nieuw.

  Lees meer...

 • Het apideakastje