• 30 september 2016

  Bijna dagelijks breng ik nu pompoenen mee van het veldje. Dit jaar heb ik zo de Pink Banana Jumbo en de New England Pie geprobeerd. Allebei zijn ze zeer lekker in de keuken. De New England Pie kleurt oranje in de zon en blijft blijkbaar groen in de schaduw van de bladeren. Daarom heb ik ze op de tafel van de veranda geplaatst. Ze verkleuren dan nog verder bij droging. Ook de Pink Banana verkleurt nog feller door drogen in de zon.

  DSC_1520.JPG

  Dit is een enorme pompoen met zeer veel vruchtvlees en vast en zeker een blijver voor volgend jaar.

  Ook de popcornmais heb ik geoogst. Nog enkele dagen laten drogen en daarna de zaden van de mooiste kolf apart bewaren voor volgend jaar.

  DSC_1519.JPG

  De natuur is blijkbaar wat overstuur. Twee weken geleden stonden de acaciabomen terug in bloei. Ze hadden door de wateroverlast in juni al hun bladeren verloren en begonnen nu terug te bloeien. De bloemen zijn nu verdwenen en nieuwe blaadjes verschijnen volop aan de verdorde takken. Ik heb wel eens gehoord dat een boom of struik die gaat sterven nog snel een vruchtzetting forceert om zijn voortbestaan te verzekeren. Ik hoop dat dit hier niet het geval is en dat de bomen er volgend jaar weer gezond bij staan. Als het dan tenminste niet weer zo'n natte en koude junimaand wordt. Ook het mispelboompje wil misschien op zeker spelen en nog snel enkele extra vruchten produceren. Naast de vruchten die tegen het einde van de maand 'rijp' zijn, verschijnen er nu ook nog enkele bloempjes.

  DSC_1509.JPG

  Is dit nu echt een abnormaal jaar? De natte en koude junimaand heeft in elk geval veel ontregeld. Mijn percelen met phacelia, mosterd, boekwijt en zonnebloemen hebben het na drie keer te zijn overstroomd, opgegeven. Tijdens de zomer groeide er verder alleen maar varkensgras. Het leek wel een prima groenbemester. Misschien is nu ook de zuring definitief verdwenen? Het perceel dat ik vorige zaterdag heb geploegd en ingezaaid met mosterd, wordt al groen van de mosterdkiemblaadjes na slechts 6 dagen. Komt misschien toch nog goed. Bloei hoeft niet meer voor de bijen, maar de bodemstructuur zal zeker baat hebben bij een groenbemester die de grond goed los maakt.

  De natte periode achter ons, heeft ons eveneens opgezadeld met een enorme muggenplaag. En deze hebben er weer voor gezorgd dat zeer veel mensen hun konijntjes hebben verloren aan virusziekten zoals RHD en myxomatose. Beide virussen worden overgedragen door stekende muggen en vliegen. Zo vond ik aan de bijenstand de voorbije week al vier dode merels en zag ik nog twee zieke merels opfladderen. Ook allemaal te wijten aan een virusziekte, overgedragen door steekmuggen. De voorbije weken wordt ik eveneens vaak gecontacteerd door mensen met zieke kippen. Aangetast door het kippenpokkenvirus. Ook weer overgedragen door steekmuggen. Zelfs mijn eigen kippen zijn niet gespaard gebleven. Ze hebben het wel allemaal overleefd na een14-tal dagen te zijn gedwangvoederd. Vandaag liepen ze weer allemaal gezond en wel buiten rond te scharrelen.

  DSC_1514.JPG

  Misschien is er toch nog een voordeel aan de natte junimaand. Ik ben dit jaar aan de bijenstand geen enkele keer moeten vluchten voor een agressief wespenvolk uit een bodemnest. Zijn deze nesten in hun beginnende uitbouw ook verdronken?

   

 • 26 september 2016

  Vandaag ben ik begonnen met de laatste controle van de volken voor de winter. De kasten worden gewogen en het gewicht met krijt op de achterkant genoteerd. Dan heb ik ook telkens een enkel raam gelicht om het broednest te controleren. Alleen al het zien van een mooi plaatje verzegeld werksterbroed was voldoende. De zes volken die ik vandaag heb bekeken, waren duidelijk in orde. Morgen nog een andere stand controleren en dan ben ik tevreden. Mocht ik geen broed aantreffen, zal ik de kast wel volledig doorspitten. In principe zou ik dit niet meer hoeven te doen en kan ik gerust zijn. Maar ik heb nog steeds 6 actieve apideavolkjes en als er een moerloze productiekast zou zijn, kan ik ze nog verenigen met een apidea.  Zonder deze overschot aan apideakoninginnen had ik de kasten zeker niet meer geopend. Eén tot drie late moerwissels heb ik andere jaren ook. Daarom probeer ik steeds een aantal reservevolken in te winteren om deze verliezen te compenseren. Meestal verkoop ik in het voorjaar toch nog enkele volken die ik teveel heb.

  Het natste zaaiperceel dat ik vorige week had gemaaid, is nu geploegd en ingezaaid met mosterd. Mosterd kan worden gezaaid tot eind september. Wellicht niet meer voor de bloei, maar dan toch wel als groenbemester. Het tweede perceel heb ik ook gemaaid en zonder veel problemen wordt dit eveneens nog geploegd en ingezaaid voor de winter.

   

 • 18 september 2016

  Ondertussen heb ik al met de nieuwe stoomoven leren werken. Vanmorgen pistoletjes en een rozijnenbrood gebakken.

  rozijnenbrood.JPG

  De nieuwe oven werkt met continue stoom terwijl de vorige stoompulsen gaf op bepaalde tijdstippen. Het werkt weer net even anders, maar het resultaat is eveneens fantastisch.                 

  Lees meer...

 • 11 september 2016

  September, laatste zomermaand, is de tijd om de voorraad aan te vullen. De overmaat tomaten uit de serre worden verwerkt tot passata. De appels worden verwerkt tot appelmoes en de snijbonen gaan de vriezer in. De moestuin heeft ondanks de natte junimaand toch nog flink wat opgeleverd. Het enige verschil met vorig jaar is de massa onkruid. De netels hebben zich niet laten verdrinken. En vermits ik door het natte weer weinig heb kunnen wieden, ben ik nu een beetje de controle kwijt. Maar ik heb deze zomer geen water moeten geven aan de moestuin en ik heb eigenlijk alleen slakken moeten bestrijden. Oogsten doe ik dan wel met handschoenen aan om niet te worden geneteld. Volgend jaar beter zullen we maar denken.

  De liebigverdampers bij de bijenvolken heb ik gisteren ook verwijderd. Ze waren allen droog en de verdamping is dus vlot verlopen. De controle van de varroalade viel me mee, slechts één volk met meer dan honderd mijten. Volgende week nog eens tellen als ik de kasten ga wegen. Ik denk niet dat ik nog veel zal moeten bijvoeren. En begin oktober controleer ik dan nog eens het aanwezige broed. Een afwezige koningin kan ik dan nog vervangen door eentje uit de apideakastjes.

 • 4 september 2016

  Vandaag is het kweekseizoen van de Ouessantschapen 'officieel' gestart. Ik heb de jonge bok verhuisd naar een groep oudere schapen en alle ooilammeren apart gezet. De oudere schapen kunnen bijgevolg al in februari werpen, wat ze in het verleden ook deden. Pas vanaf half oktober gaat de bok terug naar de grote groep met jaarlingen. Deze werpen dan pas na half maart. Het is dan ook al vaak beter weer wat de controle op het werpen iets vergemakkelijkt.

  DSC_1478.JPG

  DSC_1479.JPG

  DSC_1481.JPG

  Om de bomen te beschermen tegen schapenvraat, heb ik deze omheind met schapendraad. Dit is echter tijdens het jaar niet gemakkelijk te verwijderen om het opgroeiend onkruid op de boomspiegel te verwijderen. Daarom heb ik een nieuw model gemaakt om rond de bomen te plaatsen. Het is op te heffen, uit elkaar te schroeven en de schapen kunnen zelfs onder het hek door grazen. Het betreft hier nog maar een prototype, maar het is wel de bedoeling dat er tijdens de wintermaanden zo meerdere worden gefabriceerd. Het idee is niet van mij, maar ergens heb ik dit ooit gezien.

  DSC_1488.JPG

   

 • 3 september 2016

  Vandaag heb ik al mijn volken behandeld met mierenzuur. Deze behandeling tegen varroamijten, tracheemijten en wasmotten heb ik in het verleden tweemaal toegepast na de laatste honingoogst. De eerste keer in juli met een korte behandeling van 3 dagen en in september met een langere behandeling van 5 dagen. Ik gebruik hiervoor als standaard een Liebigverdamper wegens zijn gebruiksgemak en veiligheid. Veiligheid is natuurlijk relatief met een extreem gevaarlijk zuur als 85 % mierenzuur. Maar de flesjes zijn thuis gemakkelijk te vullen in de open lucht en daarna op een veilige manier te sluiten om te vervoeren naar de bijenkast. Zuurbestendige handschoenen, een veiligheidsbril en een masker zijn natuurlijk een must. Zeker bij het vullen van de flesjes en hanteren van een bidon met 5 liter van dit gevaarlijk goedje.

  Dit jaar heb ik echter in juni/juli al mijn volken broedloos gemaakt en heb hierdoor een behandeling kunnen doen met een oxaalzuurverdamping via een oxamattoestel. De eerste behandeling met mierenzuur in juli heb ik hierdoor niet toegepast. Voor de septemberbehandeling was het nu de hoogste tijd. Deze duurt 5 dagen en ik gebruik 150 ml voor mijn Kempische kasten. De weersverwachting voor de volgende week ligt tussen 20 en 25 °C. De eerste dagen is er kans op regen waardoor de verdamping niet zo vlot verloopt. Maar het is juist gedurende de eerste dagen dat de verdamping soms te snel verloopt met broedschade tot gevolg. De volgende week schat ik bijgevolg als ideaal in.

  Ik heb niet voldoende lege honingzolders om alle volken met een Liebigverdamper te behandelen en daarom heb ik drie Kempische kasten en de segenbergerkast behandeld met MAQS. Deze mierenzuurverdamping heb ik ook vorig jaar al uitgetest met prima resultaat.

  De ecokasten die ik niet langs boven wens te openen, moeten bijgevolg langs onder worden behandeld. Ze hebben geen behandeling gehad in het voorjaar en de zomer door het snijden van darrenraat en ze zijn ook niet broedloos gemaakt om een behandeling toe te passen met oxaalzuur. Van de drie volken heeft er een gezwermd en deze heeft bijgevolg wel even een broedstop doorgemaakt. De mierenzuurbehandeling heb ik vandaag opgestart met een universalverdamper langs onder op de vaste bodemplaat. In december krijgen deze ecovolken ook nog een oxaalzuurverdamping langs onder met een varoxverdamper.