• 28 oktober 2016

  De laatste vijgen worden momenteel geplukt. Dit jaar heb ik tijdens de zomer geen vijgen kunnen plukken. Juni was te koud en te nat, augustus was te droog en ik had de takken niet gesnoeid. Tijdens de maand september heb ik dan dagelijks 10 liter water aan de boom gegeven en dat rendeerde nog. Deze maand heb ik zo nog een grote emmer vijgen kunnen oogsten. Volgend jaar ga ik in elk geval een grote bloempot naast de stam ingraven om dagelijks te kunnen water geven. Ook het snoeien van de overmaat bladeren doet vijgen in sneltempo aandikken.

  Van mooi herfstweer dient men te profiteren. De afsluiting van de kleine bijenstal heb ik vernieuwd. Er stond een schapengaas rond om de schaapjes van de kasten weg te houden, maar het oog wil ook wat. Aan de linkerkant stond een Loganbessenstruik en aan de rechterkant een wijnbessenstruik om het stalletje te overgroeien. Dit jaar waren deze letterlijk overgroeid door de netels. Hopelijk kan ik ze volgend jaar beter onder controle houden.

  DSC_1515.JPG

 • 13 oktober 2016

  De kinderen van de lokale lagere school zijn vandaag weer langsgekomen aan de apituin. Ze krijgen dan een rondleiding door de kompostmeesters van de gemeente. Hun les handelde over de natuur die zichzelf regelt. Ze krijgen een uitleg aan de composthoop, de compostbakken, de ecotuin, het insectenhotel. Natuurlijk zijn ze vooral geïnteresseerd in de bijen. Vermits ik dit jaar een oude strokorf heb bevolkt, kon ik simpel aan hun nieuwsgierigheid voldoen door de korf even op zijn kant te leggen. Het openen van een kijkraam bij de ecokasten heeft echt niet hetzelfde effect. Hun aandacht was werkelijk fantastisch, hun plotselinge stilte werd slechts onderbroken door enkele zachte oohs en aahs. Ze zaten er letterlijk met hun neus op. Ik heb dan wel geen rasbijen, maar door voortdurende standselectie, durf ik ze dit wel toestaan. Terwijl er nog voortdurend bijen thuiskwamen met hun pootjes vol stuifmeel, stond de ganse klas op slechts 50 cm voor de korf en twee Kempische kasten. Ik open natuurlijk geen Kempische kast met het bekende gekraak van een propolisverzegeling. Hier is het nu te laat voor geworden in het seizoen.

  Als bedankje kreeg ik op het einde een nestkastje voor de lokale dorpsvogel: de gekraagde roodstaart. Samen met een fles lekkere wijn. Voor hun klas heb ik ze enkele pompoenen meegegeven en een pot zomerhoning. Morgen komt de parallelklas voor dezelfde les. Elk jaar is dit weer een fijne belevenis voor hen en zeker ook voor mij.

   

  wereldwijzer 4lrj op stap natuur ruimt zelf op 1.jpg

   

 • 9 oktober 2016

  De bijenvolken zijn allemaal klaar voor de winter. Nu nog de moestuin klaarmaken en laat dan de winter maar komen. Door de wateroverlast van dit jaar, is het tuinieren er wel een beetje bij ingeschoten. Niet helemaal, maar toch stond alles op een lager pitje. Hier hebben vooral de brandnetels van geprofiteerd. Ik heb echter zeer veel karton overgehouden van de nieuwe keukenkasten en dit ga ik gebruiken om de bodem te bedekken tot het volgende voorjaar.  Dit weekend is de composthoop nog eens omgezet op één enkel hoop en van enkele paletten op overschot heb ik nog een duiventil gemaakt. Kostprijs: die van enkele nagels.

  Lees meer...