• 26 november 2016

  Vandaag kwamen bij enkele kasten nog bijen thuis met stuifmeel. Van het drietal bijen dat ongeveer per minuut binnenkwam, had er steeds één nog stuifmeel bij. Bij drie volken van de zes aan het waterbroek was dit het geval. Waar ze nu nog bloeiende planten vinden, weet ik niet. Wellicht bloeit er nog ergens wat mosterd in de omgeving. Maar de winterwerkjes zijn ondertussen begonnen. Bij Natuurpunt kon ik vandaag weer enkele jonge boompjes ophalen.

  Lees meer...

 • 22 november 2016

  We zijn stilaan begonnen met het knotten van de wilgen. Door jaarlijks slechts 25% van de wilgen te knotten, blijven er steeds voldoende wilgenkatjes voor de bijen. Maar de beschikbare wilgenkatjes komen niet alleen van deze knotwilgen. Ook de boswilg is veel aangeplant, naast de krulwilg, de platte wilg en de doorbloeiende wilg. Dit zorgt voor een betere spreiding van de bloei, die met de doorbloeiende wilgen zelfs doorgaat tot september.

  Lees meer...

 • 5 november 2016

  De kolen- en bonenserre is opgeruimd en klaar voor de winter. Alleen de palmkolen staan er nog. Achteraan staat een rabarberstruik en twee vijgen. En vooraan heb ik nog een vak met kleine voorjaarsbollen. Als deze volgend voorjaar wat zijn gegroeid, worden ze terug opgenomen. Vorige week kreeg ik van een kennis enkele grote terrastegels die nu dienen als tuinpad. De bodem heb ik verder volledig kunnen afdekken met karton. De grond blijft zo onkruidvrij en het karton wordt 'gerecycleerd'.

 • 2 november 2016

  De jonge bok is gisteren bij de schapen geplaatst. De interesse was enorm. Ik heb zolang gewacht om ook de jonge ooien iets verder te laten uitgroeien. En de eerste lammetjes zijn dan ook pas te verwachten vanaf 25 maart. Het is dan meestal al wat zachter weer. De kudde is dit jaar flink uitgegroeid. Allemaal ooien en geen enkel boklam! Een droom als je een kudde wil uitbreiden. De voorbije maand heb ik de ooien ook dagelijks een dubbele portie brok bijgevoerd. Er is nog ruim voldoende voer in de weide, maar het extra voer zorgt voor een flushing-effect. Een verhoogde vruchtbaarheid. En door de bok wat later toe te voegen, komen de geboortes later ook wat beter gegroepeerd. Maar voor het uiteindelijk resultaat zullen we toch moeten afwachten.