• 30 december 2016

  DSC_1655.JPG

  DSC_1656.JPG

  DSC_1652.JPG

  DSC_1651.JPG

  Het is dan wel geen witte kerst geweest, maar dit beschouw ik toch als bijna goed.laughing

 • 28 december 2016

  De lege ecokast en de lege Kempische kast zijn ondertussen opgeruimd. De Kempische kast heb ik met stoom gereinigd en tegelijkertijd de was gewonnen. De ecokastraten heb ik uitgesneden. De buitenste raten en de nooit bebroede zijkanten van de binnenste raten heb ik apart genomen als zuivere raathoning. De rest van de raten is in kokend water gesmolten.

  DSC_1595 (2).JPG

  Na afkoeling wordt het onderstaand water afgegoten en de bovenste koek in de stoompan voor een tweede keer verwarmd. Hier gebruik ik dan een nylonpanty om het grootste vuil te scheiden van de was.

  DSC_0124.JPG

  DSC_0015.JPG

  De blokken zijn dan bijna volledig zuiver. Ik deed ze voorheen nog een keer door deze stoompan, maar heb nu onlangs het gemak ervaren van de bain-marie en dit is dus vanaf nu de derde gang van mijn waswinning.

  De brokken raathoning uit de ecokast blijken een echt festijn. Zelfs Mijn driejarige kleinzoon Benzo had zich enkele brokken toegeëigend.

  DSC_1594 (2).JPG

 • 25 december 2016

  Zalig kerstfeest voor iedereen! Het is dan wel geen witte kerst in de streek, maar groen is ook een mooie kleur. Gelukkig is het deze maand wel koud genoeg om onze bijen binnen te houden. Ze vormen geen dichte tros, maar uitvliegen is er toch niet meer bij. Ik bedenk me wel dat momenteel de dagen al beginnen te lengen en de koningin dan voorzichtig terug aan de leg kan gaan. Binnen 14 dagen weeg ik de kasten nogmaals en diegene die lichter worden, krijgen dan een pak apifonda opgelegd. De ecokasten heb ik gisteren ook behandeld met oxaalzuur. Eén van de drie was echter verlaten. Alle bijen waren op enkele na verdwenen. Voer was er nog genoeg.

  Lees meer...

 • 13 december 2016

  Vandaag weer 9 volken behandeld. Ze waren wat lichter, tussen de 26 en de 30 kg, waren allemaal broedloos en zaten in minstens 7 straatjes. Ik ben dus op dit moment nog maar 1 volk kwijt. Nu nog de drie ecokasten en dan ben ik klaar met de winterbehandeling. De ecokasten behandel ik met de varroxverdamper langs onder.

 • 12 december 2016

  De eerste kasten zijn zondag behandeld met oxaalzuur. De zes kasten aan het Waterbroek zijn in prima conditie. Eerst en vooral heb ik ze gewogen. Tussen 30 en 40 kg en dus ruim voldoende. De lichtste staan in de schapenstal. De schapen kunnen niet aan de kasten, maar de geluiden en trillingen veroorzaken natuurlijk een hoger voederverbruik. Dat wist ik echter al van vorige winter. Tijdens het voorjaar gaan deze kasten naar een andere locatie.

  Lees meer...

 • 4 december 2016

  Begin december, enkele weken na de eerste nachtvorst en dus tijd voor de winterbehandeling van de bijenvolken. Is er nog een klein beetje broed? Vermits ik werk met Kempische kasten die langs de zijkanten slechts 18mm dik zijn, de voor- en achterkant slechts 36mm en sinds september met een open bodem staan, zijn de meeste volken nu absoluut broedloos. En mocht er toch nog een klein vlak broed zijn, beschouw ik dat niet als een probleem. Door te wachten verhoog ik de kans dat er weer nieuw broed is vermits de koningin  na de kortste dag al voorzichtig begint te leggen. Voor mij is begin december dus even goed als eind december.

  Lees meer...