• 30 april 2017

  De broedafleggers zijn gemaakt. Uit elke broedbak heb ik twee ramen genomen. En ik kies dan voor oudere ramen, er moet wat voer inzitten, wat stuifmeel en naast het verzegeld broed een belangrijk deel open broed en eitjes. Ik hang deze twee ramen in een lege broedbak en hang er nog een waswafel naast. Een sluitblok hiernaast is facultatief. Het volk heeft dus 2 ramen ingewisseld tegen waswafels en kreeg dus weer wat ruimte. De aflegger heb ik dan boven op de honingzolders gezet. 

  Lees meer...

 • 28 april 2017

  Eind april en tijd om broedafleggers te maken. Volgens buienradar zijn de temperaturen vanaf volgende week in stijgende lijn. Een goede tijd dus om koninginnen op bruidsvlucht te sturen. Maar er komt ook een goede tijd om te zwermen en die moeten we dus voor zijn.

  Lees meer...

 • 24 april 2017

  De serredief is gevallen op het veld van eer. Een dag eerder had hij de pas verspeende koolplantjes nog opgevreten. Die stonden tijdens de nacht in grotere potjes in een waterbak om zich vol te zuigen met water. Normaal zet ik die dan de volgende morgen op de verhoogde serretafels maar dat was nu niet meer nodig. Ik heb er wel dadelijk nieuwe verspeend. In de moestuin heb ik niet zo direct problemen met een woelmuis, maar in de serre zijn de plantjes toch nog te klein om deze plaag te overleven. 

 • 21 april 2017

  Vandaag bij aankomst aan het Waterbroek, heb ik de geboorte van een lammetje kunnen filmen. Ik heb ze even geholpen, wat eigenlijk niet nodig was maar dat was de macht der gewoonte.

 • 20 april 2017

  Het zijn muizen in de serre. De pakjes gif worden gretig opgegeten. Vermoedelijk is het een ganse kolonie, want vannacht zijn de koolplantjes verdwenen die ik gisteren had verspeend in grotere potjes. Er staan nog voldoende zaailingen om een nieuwe lading te verspenen. Maar in plaats van ze op de grond te zetten, zal ik ze maar op de rekken laten staan. Hier komen ze vermoedelijk niet zo snel.

  Met de bijenvolken gaat het nu snel.

  Lees meer...

 • 15 april 2017

  DSC_1743.JPG

  DSC_1742.JPG

  DSC_1744.JPG

  Vanmorgen in de serre. Alle slaplantjes opgegeten en de radijsjes. Geen slak of vogeltje te vinden. Wel vind ik de verdwenen blaadjes allemaal terug achter de citrusplanten. Is hier een muis aan het werk geweest? Vond ze het leuk om alle blaadjes af te bijten? Ze at ze niet op maar sleepte ze weg. Vermoedelijk als nestmateriaal. Dit heb ik nog nooit gezien of gehoord. Muizen of iets anders die slaplantjes stelen om te nestelen. De worteltjes en de tomaten lieten ze ongemoeid. Die werden vermoedelijk niet zo lekker gevonden.

  De motregen vandaag bracht toch een beetje water voor de moestuin. Vandaag heb ik daar de knolvenkel en de snijbietjes uitgeplant.

  DSC_1747.JPG

  Het tweede bijenperceel heb ik vandaag ingezaaid met een mengsel van zonnebloemen, mosterd, boekweit en vlas. Tegenwoordig koop ik deze zaden niet meer via de zadenhandel maar wel het vogelvoer. Veel goedkoper, gegarandeerd niet behandeld en de opkomst is duidelijk beter dan die van geselecteerde en wel behandelde zaden. De zonnebloemen, mosterd en boekweit heb k al geprobeerd en ze gaan perfect samen op hetzelfde perceel. Het vlaszaad heb ik er dit jaar eens bijgedaan als test. 

 • 12 april 2017

  De schaapjes zitten nu volop in de lammerperiode. De teller staat momenteel op 2 rammetjes en 7 ooitjes. Ook vandaag weer. Eén schaap stond afgezonderd met een nat lammetje naast zich. Dat was weer goed gegaan. Maar er lag ook een ooi neer en bij haar zag ik nergens een lammetje. Toen ik dichterbij kwam, zag ik slechts een kopje uit het geboortekanaal piepen. Er waren geen pootjes zichtbaar. De klauwtjes van beide voorpootjes zaten nog in het geboortekanaal. Snel heb ik ze één voor één gestrekt en het lam kwam toen zonder problemen. De ademhaling duurde even alvorens op gang te komen, maar toen het lam na een kwartier recht stond, lag de moeder nog steeds. 

  Lees meer...