• 30 mei 2017

  De bedrijfsbegeleiding voor de imkers door een dierenarts in het kader van de varroabestrijding is een feit. Verdere info Imkers kunnen nu een bedrijfsbegeleidingscontract afsluiten met een erkend dierenarts om hun bij (bij) te staan in de bestrijding van de varoase. Als imker-dierenarts ben ik natuurlijk zeer geïnteresseerd in de nieuwe wetgeving. Gedurende enkele dagen heb ik ze nu bestudeerd en wat kan ik besluiten?

  Lees meer...

 • 27 mei 2017

  35,6 graden buiten. Laten we het maar niet hebben over de temperaturen in de serre zelf. Maar de plantjes houden zich wonderwel goed. Vanaf 20 graden gaan de dakvensters open en vanaf 35 graden start de ventilator. De deur staat nu dag en nacht open. Sinds vorige week heb ik de ganse serre gemulcht met stro en sindsdien groeien de planten als kool. De bodem droogt namelijk niet meer zo snel uit. 's Morgens geef ik water en dit volstaat blijkbaar om de onderliggende grond vochtig te houden. Met ingegraven plastic flessen geef ik de komkommers, paprika's, tomaten en aubergines water ter hoogte van de wortels en dat wordt ook nog eens 's avonds herhaald. Maar hoe gaan de bijen om met buitentemperaturen van 35 graden?

  DSC_1769.JPG

   

  Lees meer...

 • 26 mei 2017

  Gisteren ben ik begonnen met het scheren van de schaapjes. Spijtig genoeg heeft de stroomgenerator het na 8 stuks begeven. Noodgedwongen dus maar gestopt en vandaag een nieuwe generator gekocht. Ik gebruik de generator aan het waterbroek om de schapen te scheren, de moestuin met een kleine frees te bewerken en om water voor de plantjes uit de beek te pompen. Dit jaar is het zo droog dat ik onvoldoende regenwater heb kunnen opvangen. Dat gaat natuurlijk meestal wel samen met droog weer. Maar ook de waterput is droog gevallen. Ik heb me dus maar een watertank van 1000 liter aangeschaft en die wordt gevuld met water uit de beek. Met de beerputpomp is dit in enkele minuten geklaard. Ik heb dus af en toe wat elektriciteit nodig en daarom de generator. Wellicht ga ik enkele dagen wachten voor de rest van de kudde tot deze hittegolf is gepasseerd. Bij temperaturen van 33 graden wil ik niet in de blakende zon rondlopen.

  Ik heb gisteren en vandaag ook weer enkele bijenvolken gecontroleerd. Er zijn momenteel geen honingramen meer die zijn verzegeld. Door de drachtstop en het droge weer hebben ze hun voorraden zelf aangesproken. Nog een geluk dat ik niet had geslingerd. Hongerzwermen waren de voorbije dagen zeer reëel. Maar toen ik gisteren en daarjuist de volken opende, viel het me op dat de honingzolders weer merkelijk zwaarder waren dan vorige week. Omdat ik ze tijdens de late namiddag opende, zaten alle lege cellen van de broedkamer ook nog vol nectar. De koningin kreeg wel telkens nog een handvol ruimte om te beleggen, maar voor de rest was elke uitgelopen cel gevuld met nectar. De bijen zullen's nachts wel weten wat doen. Al die nectar wordt dan naar boven in de honingzolders getransporteerd. En met deze temperaturen zitten er tientallen bijen op de vliegplank te waaieren om de nectar in te drogen. De honinggeur is tot zeker 10 meter van de kasten te ruiken. Als we nu volgende week een beetje deftig regen krijgen, gaat het nog goed komen met de zomerhoning. Er was al geen voorjaarshoning en ik vrees door de droogte ook voor de lindedracht. Er is eigenlijk zeer veel voorjaarsdracht geweest, maar de groeiende bijenvolken hebben die zelf opgesoupeerd tijdens de droge periode. Ondanks het fantastisch mooie weer voor ons en onze kinderen, zit ik toch te wachten op regen. En veel regen. Maar als ik dan denk aan de maand juni van vorig jaar hoeft dat ook weer niet. We zullen met het weer moeten omgaan zoals het komt. De mens en zijn constructies hebben problemen met het klimaat, maar ik geloof echt dat de natuur wel zal overwinnen. Op de een of andere manier.

  Vanavond kreeg ik een telefoontje van een klant. Nogal angstig informeerde ze naar mijn imkerschap. Want ze had een bijennest in haar tuin gevonden. De bijen hadden hun intrek genomen in een nestkastje aan het tuinhuisje. Toen ik haar vertelde dat dit geen bijen kunnen zijn, maar vermoedelijk steenhommels, dacht ze dan maar de brandweer te bellen. Dit vond ik echter ook niet gepast en ik heb haar beloofd om dezelfde avond haar probleem nog op te lossen. Zojuist heb ik het nestkastje meegenomen naar het waterbroek en ze daar een plekje gegeven. Alles beter dan de totale vernietiging. Het was inderdaad een mooi volkje steenhommels.

  DSC_1763.JPG

  DSC_1764.JPG

  DSC_1765.JPG

 • 14 mei 2017

  Dit weekend zijn alle plantjes uitgeplant en buitengezet. De bijenvolken had ik vrijdag al gecontroleerd om hiervoor tijd vrij te maken. Alleen het moerloze volk heb ik even gecontroleerd. Er liep een mooie grote moer rond. Even opzijgezet en toen ik zeker was dat er al eitjes waren, heb ik ze geknipt en gemerkt. Dit jaar met een gele stip. Door het ontbreken van broed, had dit volk veel meer tijd en haalbijen om nectar te halen. Het was dan ook het enige volk dat nog een volle honingzolder had. Ze hadden wel nog maar één bak en ik heb er dus dadelijk een tweede ondergezet. In de broedbak hadden ze een zeer grote hoeveelheid stuifmeel opgeslagen in een mooie krans rond het reeds gepoetste broednest. Ondanks het verlies van hun koningin op een ongelukkig vroeg tijdstip, is dit toch zeer goed afgelopen. 

  Lees meer...

 • 12 mei 2017

  Vandaag nog eens een controle gedaan van de bijenvolken. Het eerste dat opvalt, is het vele stuifmeel dat binnenkomt. Het vuurrode van de paardenkastanje is echter zeldzaam. Net zoals ik al dacht, zijn er veel bloesems verdroogd. Vorige week vielen de witte kroonblaadjes massaal op de grond terwijl de bovenste helft van de trossen nog niet eens was geopend. Ze halen dit jaar dus niet veel op de paardenkastanje. De noten zijn tot op het hout bevroren en de droge bloempjes vallen nu ook massaal. Er komt wel nieuw blad aan de bomen, maar nieuwe bloemen worden natuurlijk niet zo vlot opnieuw aangelegd. Met de accacia is het verhaal identiek. Daar zie ik momenteel zelfs nog geen nieuw blad verschijnen. De voorjaarsdracht is hiermee dus voorbij.

  Lees meer...

 • 6 mei 2017

  De broedafleggers van vorige week gaven gisteren dit beeld. Niet alle 8 maar toch 5 kasten hingen vol ontlasting: nosema bij de jonge volkjes! Dadelijk ingrijpen is dan de boodschap.

  Lees meer...