• 28 juni 2017

  Vanavond nog even een wandeling gemaakt en de meer dan 100 lindebomen die ik heb gezien waren op 2 na allemaal uitgebloeid. Deze 2 waren zilverlindes en duidelijk ook al over hun hoogtepunt. Ze gaven nog wel hun zoete geur. Volgens mijn oude agenda's waren de lindes de voorbije jaren op 10 juli nog volop aan de bloei. Dit scheelt dus duidelijk meer dan 2 weken en het versterkt mij in mijn idee om dit weekend de laatste honing te oogsten. Zelfs de tamme kastanje die andere jaren begint half juli, is nu al over zijn top. Ik vond vandaag zelfs geen bramen meer in bloei. Het perceel mosterd is sinds vandaag ook uitgebloeid. Er staat nog wel boekweit tussen. De zonnebloemen waren slecht opgekomen. Ik ga nu zo snel mogelijk proberen te maaien en te frezen om een nieuwe lading mosterd of phacelia te zaaien. 

 • 27 juni 2017

  DSC_1788.JPG

  Ondanks de droogte is de moestuin in volle groei. Er wordt wel minstens twee keer per week water gegeven.

  DSC_1790.JPG

  Peultjes heb ik dit jaar weer te veel gezaaid. Nu laat ik ze wat verder afrijpen om ze te kunnen doppen. Dan worden de planten volledig afgesneden en zaai ik er wat phacelia achterna. De wortels blijven in de bodem om al hun opgeladen stikstof aan de grond te kunnen afgeven. Dit is dan een prima bed voor de kolen volgend jaar.

  DSC_1787.JPG

  De oogst van dit weekend. Een rijtje radijzen, een emmer zomerwortelen, enkele koolrabi's en een eerste portie violette aardappelen. De uien 'Red Baron' waren aan het doorschieten en ik heb ze alvast uit de grond gehaald. Ze hangen nu te drogen. Volgend weekend is het de beurt aan de knolvenkel. Ze worden allemaal geoogst alvorens ze doorschieten en ik kan dan nieuwe zaaien voor het najaar.

 • 24 juni 2017

  Vorige week bij het doppen breken op dag 13 in een volk had ik nog 3 extra koninginnen om in een apidea te stoppen. De enige dit jaar. Gisteren op dag 13 waren duidelijk 2 doppen uitgelopen. Het dekseltje was mooi open, maar alle andere doppen, zelfs de doppen die nog niet rijp waren, hebben de bijen al kapotgebeten. Ze zijn dus duidelijk niet van plan om een extra volk aan te maken. Een ander volk heeft gekozen voor een stille moerwissel. Slechts één dop met een eitje en verder geen enkele dop in de kast. Op het toppunt van de zomerdracht verwacht ik dit niet echt. Maar de bijen zullen het wel beter weten. De lindebomen zijn na 14 dagen praktisch volledig uitgebloeid. Zelfs de geur is verdwenen. Door de hitte zijn de bloemetjes vermoedelijk allemaal tegelijk afgerijpt. Als nu volgende week ook de kastanjes zijn uitgebloeid, kan ik de honing oogsten. Weliswaar drie weken vroeger dan anders maar de rest van de zomer zullen we maar voor de bijen zelf bewaren.

 • 16 juni 2017

  Vandaag weer enkele controles gedaan van de bijenvolken. Het gaat weer de goede kant op. De zwermneiging is blijkbaar uit alle volken verdwenen. Maar dit zou wel eens snel kunnen veranderen. De lindes staan nu bijna allemaal in bloei. Ook de kastanjes ruiken sinds vandaag naar nectar. Eigenlijk ruiken ze eerder naar zweetsokken, maar de bijen zijn er toch op verlekkerd.

  Lees meer...

 • Siroop voor zomerse dorstlessers.

  Juni is de maand van de vlierbloesem. Het uitgelezen moment om een lekker siroopje te maken. Maar er is momenteel meer dan vlierbloesem.

  Lees meer...

 • 7 juni 2017

  Een raar bijenjaar. Zeer vroeg waren er grote volken en zeer snel kregen ze een tweede honingzolder. De honingramen werden in april snel verzegeld maar al snel werd het zo droog en koud dat de volken de zegels zelf verbraken en hun voorraad op soupeerden. Eigenlijk is dit geen probleem en leg ik er me wel bij neer dat ik als imker slechts de overmaat mag gebruiken. Momenteel is het nog steeds zo droog dat ik vrees voor de lindebloesem. De eerste bomen staan trouwens al enkele dagen in bloei. Als de linde te droog staat, geeft hij wel stuifmeel maar weinig nectar. Voelen de bijen ook aan dat er een mager honingjaar op komst is? 

  Lees meer...