• 23 augustus 2017

  barbecue

  De nieuwe barbecue is ondertussen getest en goed bevonden. Centraal in het rooster past zowel mijn wok als mijn kookpot. Hier werd de wok gebruikt om aardappeltjes te bakken tijdens het barbecueën.

  Als ik gedurende langere tijd bezig was aan het Waterbroek had ik soms een klein probleempje dat nu ook is opgelost:

  DSC_1840.JPG

  Een klein tuinhuisje of tuinkast met een portable toilet.

   

  Ondertussen zijn de meeste volken voldoende ingewinterd. De meeste zitten nu op hun streefgewicht van 36 kg. Diegene die nog wat te licht zijn, krijgen nog een vol voerbakje van 2 L per dag bij. Vorige week had ik nog één volk met veel darren, veel darrenbroed en slechts een occasioneel verzegelde werkstercel. Deze moer was duidelijk op de terugweg. Daar ik geen reservekoninginnen meer had, besloot ik een paar dagen te wachten en dan eventueel het volk op te ruimen. Gisteren deed ik dan een grondige controle en ik vond twee uitgelopen moerdoppen en een handvol cellen die belegd waren. De moerwissel is dus een feit. Ik had slechts drie ramen bekeken en heb de kast terug gesloten. Volgende week kijk ik dan even of het wel degelijk om plat verzegeld werksterbroed gaat. In dat geval kan ik gerust zijn en is de koningin gewisseld tegen een jong exemplaar. Ik kom haar dan volgend voorjaar wel tegen om ze te merken.

  Momenteel wordt er geen volk meer ten gronde gecontroleerd. Maar regelmatig haal ik van een volk een raam naar boven om het broednest te bekijken. Eén centraal raam is hiervoor normaal voldoende. Als ik eind augustus, begin september nog eitjes heb gezien, blijf ik van dit volk af tot de winterbehandeling begin december. 

  Alle volken zitten nu met een versmalde vliegspleet om roverij te voorkomen. De bodemschuif heeft er een paar dagen onder gezeten om de vrije mijtenval te tellen,maar is nu weer weggehaald. Door de koelte langs onder zal het volk wellicht iets sneller broedloos worden in het najaar. Om dezelfde reden ligt er nu ook geen isolatie onder het deksel. Deze gaat er pas eind januari, begin februari terug boven als het nieuwe broednest start.

  Deze week las ik nog een Monatsbetrachtung in Bienen & Natur van vorig jaar, waarin de auteur stelde dat hij vanaf begin april een vliegengaas op de honingzolders legde in plaats van een plastic vel. De dekselisolatie liet hij wel liggen tot na de ijsheiligen. Maar de honingzolder bleef veel droger waardoor ook de honing droger was en bij de honingoogst haalde hij dan tevens een prachtig gaas vol zuivere propolis van elke kast. Ik heb dit alvast genoteerd met de bedoeling om dit volgend jaar toch eens te proberen. In het verleden paste ik dit slechts toe in juli, maar uit mijn ervaringen met de ecokast blijkt toch ook dat dit bijna het ganse jaar moet kunnen.

 • 7 augustus 2017

  Groene dennenappels op alcohol

  Het is al wat laat maar vorige week heb ik toch nog wat groene dennenappels op alcohol gezet. En om het verschil te maken heb ik een fles jonge jenever , een fles gin en een fles witte rum gebruikt. We zullen dan wel zien welke soort het lekkerst is. Ik gebruik een vijftiental groene dennenappels per fles en voeg er vijftien klontjes suiker bij. Ik gebruik geen rietsuiker om de smaak niet teveel te veranderen en de verschillende soorten alcohol te kunnen proeven. Na ongeveer een maand kan ik de oplossing filteren en terug in de originele flessen gieten.

  Vlierbessensiroop

  Het vlierbessenseizoen is weer begonnen. De eerste trossen zijn rijp. Ik heb daarstraks een emmertje geplukt. Met een vork heb ik de bessen van de trossen gerist. Wat kleine takjes mogen er gerust bij blijven. Ook daar zitten nog veel werkzame stoffen in. De bessen zijn afgespoeld en daarna gedurende enkele minuten opgekookt. Alles is daarna in een neteldoek gedaan om vannacht te laten uitlekken. Het bekomen sap ga ik dan morgen weer opkoken met 1 kg suiker per liter sap en heet in zuivere flessen doen. De flessen zelf worden samen met de deksels ook enkele minuten gekookt en ik laat ze dan nog een kwartiertje drogen in een hete oven van 150°C.

 • 6 augustus 2017

  Ouessant schapen

  Door de goede fokresultaten van de voorbije jaren zat ik momenteel met 30 schaapjes. Normaal zou dit geen probleem mogen zijn, maar het droge voorjaar heeft er anders over beslist. Als in april, de grasmaand notabene, er geen druppel regen valt, is dat nog moeilijk te compenseren voor de rest van het jaar. Vorig jaar was te nat en toen reed ik sommige stukken van het perceel regelmatig af met de zitmaaier. De schapen konden het toen niet de baas. Maar dit jaar was ik in de zomer even veel aan het bijvoeren als in de winter. Ik heb daarom besloten om een deel te verkopen. Van de 30 schapen zijn er nu nog 12 overgebleven. Met pijn in het hart deed ik er een deel weg. Vijf mooie fokooien heb ik apart gezet met een bokje aan de bijenstand in Gerhagen. En nog zes andere heb ik aan het Waterbroek gelaten. Drie ooien en drie gecastreerde bokken. Zij mogen daar de rest van de vegetatie onder controle proberen te houden.

  Zomerbehandeling varroa

  De bijen hebben nu bijna hun wintervoeding opgenomen. Begin september zou ik dan een behandeling starten met mierenzuur tegen de varroamijt. Hiervoor had ik volgens het cascadesysteem en dus volledig in orde met de diergeneeskundige wetgeving, een doos MAQ's besteld. Pas tegen eind augustus zouden ze volgens de groothandel worden geleverd. Bij controle deze week van mijn bestellingen bleken ze echter verdwenen uit de bestellijst. De MAQ's zijn niet meer leverbaar. Dus dit jaar kan ik officieel niet behandelen met mierenzuur. Begrijpe wie kan. En wil. Men start een systeem op met diergeneeskundige begeleiding en dan kan de dierenarts zomaar plots de benodigde medicijnen niet meer bekomen. Gelukkig is de bestrijding van de varroamijt niet verplicht maar op vrijwillige basis. Ik hoef dus niet meer te behandelen. Een behandeling met thymol wordt gestart ten laatste half juli en daarvoor is het nu dus te laat. Een behandeling met oxaalzuur is nu pas terug aan de orde tegen december. Behandelen met synthetische acariciden zoals het nieuwe product van Bayer kan wel, maar dan val ik nog liever zelf dood. Die chemie komt in mijn kasten niet binnen. Er wordt dus officieel deze nazomer niet behandeld tegen de varroamijt in mijn volken. Het snijden van het darrenraat in het voorjaar en de oxaalzuurbehandeling tijdens de broedloze periode in juni zullen moeten volstaan. We kijken dus maar voorzichtig in onze glazen bol en voorspellen dat volgend voorjaar de wintersterfte in België weer bij de grootste is van gans Europa.

 • 3 augustus 2017

  fruitboom, vraatschade

  Vorig jaar heb ik een hek gemaakt om rond de fruitbomen te plaatsen. Dit om vraatschade door de schapen aan de schors te voorkomen. Ik vind het een zeer fraaie oplossing, maar het is te omslachtig. Er is toch veel hout nodig en er is ook wat werk aan. In een boomgaard met een tiental fruitbomen is dit nog doenbaar maar om vele fruitbomen, lindes en sporken te omheinen was dit toch niet ideaal. Vandaag heb ik een andere oplossing geprobeerd. Met een rol volièredraad voor parkieten en papegaaien ben ik nu aan de slag gegaan. Een rol draad van 25 meter zal zodoende toch al wat bescherming bieden. En als de stam ooit te dik wordt, kan de draad ook weer verwijderd worden.

  boom, vraatschade

  bomen, vraatschade

 • 31 juli 2017

  Was zuiveren met stoom

  De stoomontsapper die ik gebruik voor het smelten van was heb ik nogmaals gebruikt. De blokjes was die ik bekwam na een eerste smelting van het uitgesneden darrenraat en van de ontzegelwas heb ik voor een tweede keer gesmolten. Deze 'maagdenwas' is nu zuiver genoeg om te gebruiken. Om mijn waswafels te gieten volgende winter, maar even goed om zalfjes mee te maken. Deze was is door de bijen volledig zelf aangemaakt en dus helemaal niet bezoedeld. Hij is zelfs maar enkele weken oud. Darrenraat snij ik immers om de 2 à 3 weken en ook de zegeltjes op de honingramen zijn pas zeer recent geproduceerd door de bijen. Het resultaat is dan ook duidelijk zichtbaar, veel lichter van kleur en zonder veel vervuiling. Ik plaats ook nu weer de was in een stuk nylonkous om het meeste vuil al op te vangen.

  DSC_1832.JPG

  DSC_1833.JPG

  DSC_0015.JPG

   

  Jonge patatjes

  Dit jaar heb ik slechts 50 aardappelen gepoot. 25 roze en 25 paarse. De gewone aardappel kopen we in de winkel. Maar de kweek van iets apart, brengt een nieuwe dimensie in de keuken. Van elke soort hadden we een volle emmer aardappelen. Misschien zijn het geen perfecte bewaaraardappelen, maar ze zullen dan ook vrij snel opgebruikt zijn. Als bijgerecht op een barbecue waren ze in elk geval een voltreffer. En puree met een dieppaarse kleur of een rozige kleur als gemalen vlees, is toch ook eens leuk op tafel. Gisteren probeerden we met frietjes. En om de kinderen niet al te zeer af te schrikken, voorzagen we ook gewone frietaardappelen. Het resultaat was weer een plaatje. De smaak was door geen van ons te onderscheiden van andere aardappelen, maar als kleur op tafel kan het tellen. Iets voor de nationale feestdag?

  Belgische frieten