• 31 januari 2018

  Gisteren vlogen de bijen voor alle kasten. En ze vlogen alsof het half maart was. Alleen hun thuiskomst was anders. Slechts een enkele bij had stuifmeel bij. Felgeel van enkele krokusjes op 100 meter.

  DSC_0116.jpg

  DSC_0117.jpg

  Ik heb ook even de hazelaars bekeken, maar die lossen nog maar weinig stuifmeel. Vermoedelijk is de luchtvochtigheid nog te hoog. Een droog windje hebben we nodig en dan zullen ze er wel aan beginnen. Bij de elzen en de esdoorns hetzelfde verhaal.

  Vermits er voor volgende week weer koude wordt voorspeld met nachtvorst, gaan de bijen dan wel weer op tros. Toch zal ik dit weekend al terug controle doen op de voederhoeveelheid. Even door het plastic gluren of het pak bijna leeg is. En wellicht gaan de drie kasten zonder deeg er nu ook eentje nodig hebben. Na een weekje zacht weer hebben ze wellicht veel verbruikt, terwijl ze dan volgende week weer minder verbruiken. Het voer dient op voorhand te worden gegeven en niet tijdens of na een hongerperiode.

  Als dit weer aanhoudt in februari verwacht ik binnen enkele weken de eerste dode larven op de vliegplank. Alleen met suikers kan een volk niet overleven. Voor de larven is er tevens behoefte aan eiwitten. Eiwitten van het stuifmeel. Hebben ze hier niet meer voldoende van, zullen ze een deel van het broed opgeven en niet meer verzorgen. Een gezond bijenvolk moet op deze manier abnormale periodes kunnen overleven. Het is slechts de imker die dan met een kleinere honingopbrengst dient tevreden te zijn. We houden de vinger aan de pols.

 • 26 januari 2018

  Vandaag heb ik de Warrékast in de tuin geopend. Zoals ik al wist, was de kast compleet leeg maar met met een ganse bak honing. Dit was mijn laatste Warré-of ecokast. Ze was opgestart in juli 2014 met een kunstzwerm en een apideakoningin. Elk jaar gaf ze een zwerm af: op 2 juni 2015, op 13 mei 2016 en op 29 mei 2017. Eén heb ik weggegeven voor een segenbergerkast en de andere heb ik zelf in een Kempische kast gezet. Ze doen het allemaal prima. Wat varroabehandeling betreft: Op 8 december 2015 heb ik oxaalzuur gesublimeerd met een varoxverdamper. Het volgende jaar is de kast behandeld op 3 september 2016 met mierenzuur in een universeelverdamper. Ook op 12 augustus 2017 is er weer een universeelverdamper met mierenzuur gebruikt. Alleen op 5 juni 2016 is er een bak honing afgehaald.

  Wat is nu het resultaat van deze ecokast? De ecokast behoeft weinig interventies, maar een honingoogst van 8 kg van juli 2014 tot januari 2018 is te triestig om een honingoogst te noemen. Weliswaar zit de bovenbak momenteel  nog vol lekkere honing en die zal ik ook nog oogsten maar een eindresultaat van 16 kg is nog te weinig op 3 jaar. En dan bedoel ik te weinig voor eigen gebruik. Mijn eigen verbruik ligt op 12 kg per jaar. Dat is natuurlijk op te lossen met drie ecokasten, maar evenzeer met een halve Kempische kast.

  Tweede probleem is het feit dat de kast na het derde jaar werd verlaten. Er is duidelijk te weinig behandeld tegen de varroamijt. Slechts één behandeling per jaar en een broedloze periode na elke zwerm. Er kan geen darrenbroed worden gesneden in de ecokast met zijn natuurbouw.. Een tweede behandeling tegen de varroamijt met zuren is ook niet gebeurd. Dit vind ik namelijk niet kunnen vermits er op elk moment volop honing aanwezig is die later eventueel zelf wordt geconsumeerd.

  De Warrékast is vermoedelijk prima voor meer zuidelijke streken. In Vlaanderen is het volk gewoon te klein om voldoende te produceren. Wat wel de moeite waard kan zijn, is de productie van propolis. Het vliegengaas op de bovenbak kan namelijk gemakkelijk jaarlijks worden vervangen en deze propolis is van een zeer zuivere kwaliteit.

  In de plaats van de ecokast komt dus dit voorjaar één van mijn Kempische kasten om mijn eigen tuin van bijen te voorzien. Wordt vervolgd.

 • 25 januari 2018

  Vijf dagen geleden zaten alle volken nog op gewicht, maar de hoge temperaturen hebben hun werk gedaan. Van de 14 volken hebben er 11 een pak deeg nodig. Normaal bereiken de volken deze toestand pas eind februari. Rond de bijenstand heb ik nog geen bloeiende hazelaars aangetroffen. Blijkbaar heb ik een latere soort dan op sommige andere plaatsen waar de katjes al wel felgeel oplichten. Maar meestal betreft het dan solitaire struiken aan een bosrand of langs een drukke weg waar het wellicht nog enkele graden warmer is. Ik ben benieuwd of er nog een koudeperiode volgt. Het zou de bijen alvast veel voedselverbruik besparen. Suikerdeeg kan ik wel bijgeven, maar het broodnodige verse stuifmeel voor het aangezette broednest wordt dit voorjaar wellicht de beperkende factor.

 • 21 januari 2018

  Even de ontluikende wilgenkatjes gefotografeerd:

  DSC01364.jpg

  DSC01381.jpg

  Ik heb de voorbije maand 175 waswafels gegoten op Kempisch formaat. Mocht dit niet volstaan, kan ik er later nog wel wat gieten. In het voorjaar krijgen de volken nieuwe waswafels bij het uithalen van het overschot aan voederramen. Ze krijgen ook enkele nieuwe waswafels bij het maken van de broedafleggers. Deze broedafleggers krijgen dan ook voortdurend nieuwe waswafels en in juli vervang ik broedramen door waswafels om volken broedloos te maken.

 • 20 januari 2018

  Alle bijenvolken zijn de voorbije week gecontroleerd op gewicht en dat is nog bij allemaal in orde. Bij deze temperaturen zou het echter snel kunnen gaan. De bijen zitten niet stil op tros en verbruiken dus meer. Volgende week gaan we simpel nog eens wegen en dan zien we wel verder. Ik heb ik elk geval al voldoende pakken deeg ingedaan om zeker niet plots in de problemen te komen.

  De bodem van het perceel is momenteel zo doorweekt dat ik de takken van de geknotte wilgen niet eens kan opruimen. Het is dus even wachten op betere (drogere) tijden. De wilgenkatjes zijn momenteel al mooi wit uitgelopen, net als alle andere jaren. De bloei is dus weer te verwachten rond hetzelfde tijdstip: 20 maart. Dan begint het hier in de streek allemaal. De eerste krokussen die momenteel bloeien, zijn klaar voor de verdrinkingsdood. Maar de hazelaars wachten toch nog op betere dagen.

  We houden ons dus nu met andere zaken bezig. Het gieten van voldoende kunstraat en het restaureren van lege kasten. Vooral de vliegplanken verslijten snel. De bakken maak ik zelf. De bodems en de daken koop ik bij het Bijenhof. Ze gaan vele jaren mee, en ik hoef me dan niet bezig te houden met zelf varroagaas in de bodems en metaalplaten op het dak te voorzien. Maar de vliegplanken zijn slechts gemaakt van multiplex. En de lagen lossen in weer en wind. Deze winter maak ik me dus zelf nieuwe vliegplanken.

  De cameraval aan het Waterbroek registreert af en toe toch nog iets leuk. Een nieuwsgierige marter in dit geval.

  IMAG0139.jpg

  IMAG0140.jpg

  IMAG0141.jpg

 • 14 januari 2018

 • 1 januari 2018

  sketch-1514741649482.png

  Het winterverlof zit er weer op en morgen begin ik terug te werken. Ik heb de voorbije week de kans gehad om een groot deel waswafels te gieten voor het komende jaar. Ook de knotwilgen aan het Waterbroek zijn weer geknot. Maar de regen begint stilaan voor wateroverlast te zorgen. Het weghalen van de takken zal nog wel een tijdje duren.

  De jonge duif thuis doet het prima en ze kreeg nu een kooi in de huiskamer. Vliegen doet ze nog niet, maar ze wandelde wel overal overheen. En de zindelijkheidstraining schijnt niet echt te lukken. We zien wel hoe dit evolueert.

  DSC_0072.jpg