• 18 maart 2018

  Gisteren en vandaag heb ik de 12 onderstaande honingbakken gesmolten. Met drie tegelijk bovenop mijn stoomwassmelter per keer. Ik laat het reservoir van de stomer gewoon elke keer leegstomen en haal daarna de raampjes uit de bakken. Met een oud aardappelmesje ga ik even over de latjes om de laatste vuilresten te verwijderen. De raampjes ga ik wel nog even in een kokende sodaoplossing dompelen. Dit is vooral om de draadjes zo goed mogelijk te ontvetten. Nieuwe kunstraat insmelten gaat dan veel vlotter. De bekomen was wordt weldra nog eens gesmolten in de stoompan voor een verdere zuivering. Binnen een tweetal weken zou ik graag wat honingramen insmelten om de eerste honingbakken te kunnen opzetten. Zestig uitgewerkte ramen en zestig waswafels. Wegens de koude had ik mijn opstelling in de serre geplaatst en daar was het best te verdragen.

 • Voorjaarscontrole

 • 10 maart 2018

  DSC_0177.JPG

  Vandaag was de temperatuur 16°C , droog tot 16 u en bijna windstil. Vermits er vanaf volgende week terug lagere temperaturen worden voorspeld met regen, heb ik de volken vandaag nagekeken. De veertien volken heb ik allemaal gecontroleerd op de voervoorraad en de aanwezigheid van een broednest. Tevens heb ik de bodem gereinigd en de onderstaande honingbak verwijderd. Alle volken hebben nu voldoende voer tot het einde van de maand. De onderste honingbakken waren op wat thuiskomende bijen na leeg. Deze bijen waren allen zwaar beladen met stuifmeel, veel helgeel en ook enkelen met grijs stuifmeel. Zodra de broedbak weer op de bodem stond heb ik een raam in het midden even uitgehaald. Ik heb vijf koninginnen mogen begroeten. Er was weinig verzegeld broed, maar op alle veertien volken was een groot vlak belegd met eitjes. Er zat veel stuifmeel rond en bijgevolg verwacht ik begin april mooi verzegelde ramen als ik ze klaarmaak voor de voorjaarsdracht.

  De honingbakken ga ik nu de volgende dagen reinigen en alle ramen uitsmelten. Ik ga dit jaar imkeren met tien volken en heb dus 60 uitgewerkte ramen nodig en 60 waswafels voor de eerste honingzolder. De uitgewerkte ramen heb ik meer dan genoeg en waswafels smelt ik in vlak voor ik ze in de bakken hang.

  De vier overblijvende volken mogen dus begin april weg. Mochten er nog kandidaten zijn voor een volk op Kempische ramen, je kan me een mailtje sturen. Eerst is eerst.

 • 4 maart 2018

  DSC_0172.jpg

  Gisteren heb ik de grasparkieten en de zebravinken van nestgelegenheid voorzien. Ze waren dadelijk enthousiast.

  DSCPDC_0003_BURST20180303150816374_COVER.jpg

  En ook de kieviten zijn deze week terug aangekomen in 'hun' weiland.

  DSC_0173.jpg

  Een recent berichtje van diefstal van bijenkasten in Tessenderlo heeft me weer aan het denken gezet. Een microchip in de kasten is wellicht een stap in de goede richting. Even een testje gedaan. Een gaatje geboord in een stukje hout en daar een chip in geplaatst. Perfect af te lezen. De chip op een vaste plek (ik zeg natuurlijk niet waar)in de broedbak en het gaatje terug afgedicht met kneedbaar hout. De kast is weliswaar nog steeds te verplaatsen, maar ze is te herkennen als je eigendom. Ik heb de mijne vandaag in elk geval voorzien van een microchip. Ook de naamplaatjes heb ik bevestigd met een stevige constructielijm.

  DSC_0175.jpg

  DSC_0174.jpg

  Natuurlijk zijn mijn bastaardbijen niet echt gegeerd bij het grote publiek en het gebruik van kasten in Kempische raammaat zal ook wel wat helpen.

  Sinds vrijdag is de laatste honing ook verkocht.

  DSC_0176.jpg

  Vandaag alle kasten gewogen en bij een aantal heb ik een nieuw pak deeg opgelegd. De veertien kasten vlogen allen prima en ze brachten ook al flink wat stuifmeel binnen in de vroege namiddag.

 • 3 maart 2018

  De koudegolf zit er op. De bijen zaten stevig op tros en hebben weinig voer verbruikt. Op de bodemschuif was duidelijk te zien dat er veel minder mul viel dan tijdens de warmere dagen van begin februari. Morgen is het nu wellicht het aangewezen moment om elk volk nogmaals te wegen en eventueel een pak deeg op te leggen. Het zal nu snel gaan. Zo rond half maart geeft de thermometer wel enkele dagen temperaturen aan boven de 15 °C. Het moment voor de voorjaarscontrole. Ik verwijder dan de onderstaande honingbak om alle ramen te smelten en maak de bodems proper. Ook het broednest wordt even bekeken om alvast een selectie te maken. Er staan 14 volken klaar en slechts 10 wens ik over te houden. Deze maand is er verder niet veel te doen aan de bijen. Genieten van de wilgenbloei binnen afzienbare tijd is wellicht het belangrijkste. De eerste waswafels moeten pas klaar zijn tegen begin april. Ik smelt die dan ook pas in vlak voor het gebruik.

  De voorbije weken was me al opgevallen dat ik geen ratten meer kon vangen aan de stal. Ze leken wel verdwenen. Gisteren heb ik vermoedelijk de oorzaak gevonden. In de val was een bunzing terecht gekomen. Een bunzing klimt niet echt en zal vermoedelijk de duiven wel gerust laten. De muizen en de ratten zijn echter zijn lievelingsprooien. Ik heb het agressieve diertje met behulp van een lange stok terug vrij gelaten. De stank die hij achterliet, zal nog wel enkele dagen blijven hangen als afschrikmiddel voor de muizen en ratten. Maar eigenlijk hoop ik dat het diertje regelmatig de stal terug met een bezoekje vereert.