Imkerij Het Waterbroek - Page 2

 • 21 januari 2018

  Even de ontluikende wilgenkatjes gefotografeerd:

  DSC01364.jpg

  DSC01381.jpg

  Ik heb de voorbije maand 175 waswafels gegoten op Kempisch formaat. Mocht dit niet volstaan, kan ik er later nog wel wat gieten. In het voorjaar krijgen de volken nieuwe waswafels bij het uithalen van het overschot aan voederramen. Ze krijgen ook enkele nieuwe waswafels bij het maken van de broedafleggers. Deze broedafleggers krijgen dan ook voortdurend nieuwe waswafels en in juli vervang ik broedramen door waswafels om volken broedloos te maken.

 • 20 januari 2018

  Alle bijenvolken zijn de voorbije week gecontroleerd op gewicht en dat is nog bij allemaal in orde. Bij deze temperaturen zou het echter snel kunnen gaan. De bijen zitten niet stil op tros en verbruiken dus meer. Volgende week gaan we simpel nog eens wegen en dan zien we wel verder. Ik heb ik elk geval al voldoende pakken deeg ingedaan om zeker niet plots in de problemen te komen.

  De bodem van het perceel is momenteel zo doorweekt dat ik de takken van de geknotte wilgen niet eens kan opruimen. Het is dus even wachten op betere (drogere) tijden. De wilgenkatjes zijn momenteel al mooi wit uitgelopen, net als alle andere jaren. De bloei is dus weer te verwachten rond hetzelfde tijdstip: 20 maart. Dan begint het hier in de streek allemaal. De eerste krokussen die momenteel bloeien, zijn klaar voor de verdrinkingsdood. Maar de hazelaars wachten toch nog op betere dagen.

  We houden ons dus nu met andere zaken bezig. Het gieten van voldoende kunstraat en het restaureren van lege kasten. Vooral de vliegplanken verslijten snel. De bakken maak ik zelf. De bodems en de daken koop ik bij het Bijenhof. Ze gaan vele jaren mee, en ik hoef me dan niet bezig te houden met zelf varroagaas in de bodems en metaalplaten op het dak te voorzien. Maar de vliegplanken zijn slechts gemaakt van multiplex. En de lagen lossen in weer en wind. Deze winter maak ik me dus zelf nieuwe vliegplanken.

  De cameraval aan het Waterbroek registreert af en toe toch nog iets leuk. Een nieuwsgierige marter in dit geval.

  IMAG0139.jpg

  IMAG0140.jpg

  IMAG0141.jpg

 • 14 januari 2018

 • 1 januari 2018

  sketch-1514741649482.png

  Het winterverlof zit er weer op en morgen begin ik terug te werken. Ik heb de voorbije week de kans gehad om een groot deel waswafels te gieten voor het komende jaar. Ook de knotwilgen aan het Waterbroek zijn weer geknot. Maar de regen begint stilaan voor wateroverlast te zorgen. Het weghalen van de takken zal nog wel een tijdje duren.

  De jonge duif thuis doet het prima en ze kreeg nu een kooi in de huiskamer. Vliegen doet ze nog niet, maar ze wandelde wel overal overheen. En de zindelijkheidstraining schijnt niet echt te lukken. We zien wel hoe dit evolueert.

  DSC_0072.jpg

 • 24 december 2017

  sketch-1513789948709.png

 • 21 december 2017

  December is dé maand om de varroamijt nogmaals goed te bestrijden. Maar hoe zit dat nu weer met die medicijnen?  De imker kan alles bekomen wat hij wenst, maar volgens de wetgever dient hij hiervoor welbepaalde wegen te bewandelen. Lees: hij moet voorschriften betalen bij zijn dierenarts en de medicijnen bij zijn apotheker of bij die dierenarts aankopen. Terwijl de benodigde producten gewoon in de rekken liggen bij de imkershops. 4,50 euro voor een pot van 250 g technisch oxaalzuur of 17,32 euro voor 35 g Api-Bioxal bij de dierenarts of apotheker. En dan mogen we de 25 euro consultatievergoeding nog niet vergeten van uw dierenarts.

  Eerste bedenking: Waarom die 25 euro consultatievergoeding? De wet op de diergeneeskunde bepaalt nu eenmaal dat een dierenarts alleen mag medicijnen verschaffen voor dieren die hij in behandeling heeft. Of hij deze dieren nu ziet of niet tijdens de visite speelt niet zo veel rol. Hij stelt bepaalde vragen die door de imker worden beantwoord. Deze anamnese is al een consultatie op zich. Daar komt nog bij dat de imker die een contract tot bedrijfsbegeleiding afsluit, eveneens 2 x per jaar een infosessie dient te betalen van 25 euro en per vier jaar een bedrijfscontrole voor 45 euro. Hiervoor krijgt deze imker dan wel de mogelijkheid om voldoende producten mee te krijgen om  telkens 6 maand verder te kunnen. Hij wordt dus verlost van de illegaliteit mits betaling van 61,25 euro per jaar voor de diensten van de bedrijfsbegeleidende dierenarts en het recht om voldoende medicijnen in voorraad te hebben. De imker die geen contract afsluit, kan bijgevolg moeilijk zijn voorschrift afhalen zonder een consultatie te betalen aan de dierenarts. Dat zou pas helemaal oneerlijk zijn. Deze imker betaalt dus voor élke behandeling een consultatiebedrag van 25 euro en krijgt slechts voldoende medicijnen mee om zijn volken die ene keer te behandelen. Maak zelf maar de rekening als deze imker een zwerm legaal wil behandelen in mei, een week later nog een broedloos volk wenst te behandelen, nog een week later enkele jongvolken wil besproeien, een zomerbehandeling geven in juli, een tweede eventueel in september en een winterbehandeling te doen in december.

  Tweede bedenking: Wat met het prijsverschil tussen technisch oxaalzuur en medicinaal oxaalzuur? Het gaat hier dus over 0,03 euro per volk dat tijdens de winter wordt behandeld of 0,87 euro. Zou dat volk echt geen 80 eurocent waard zijn in december? Heeft dat volk honing geproduceerd in het voorbije jaar of dient het dat te doen tijdens het volgend jaar? Wordt die honing dan verkocht aan 6 euro voor een potje van 500 g of wordt hij verkocht aan de warenhuisprijs van 2 euro? WANT DAAR GAAT HET NU JUIST OM! DIT IS DEZELFDE DISCUSSIE! De imkers kunnen niet eisen van hun klanten dat ze meer betalen voor goede, eerlijke honing als ze zich langs de andere kant niet correct gedragen tegenover hun dierenarts en/of apotheker.

   

   

   

 • 20 december 2017

  Ik heb drie dagen na het druppelen de gevallen varroamijten geteld en het waren er meer dan vorig jaar. Een aantal volken hadden tussen de 100 en 150 mijten op de schuif. De voorbije jaren was de mijtenval toch veel lager. Maar toch waren er ook nu weer volken met slechts een tiental gevallen mijten.Maar niet alle volken gaan natuurlijk gelijk de winter in. Enkelen hebben nog in september hun koningin gewisseld en ook de gevangen zwerm had maar enkele mijten op de schuif. Tijdens het druppelen was de temperatuur rond het vriespunt en bleef zelfs tijdens de dag onder de 5 °C. De bijen zitten dan vast op tros en de suikeroplossing met oxaal komt in nauw contact met elke bij.

  Nu de temperatuur zelfs tijdens de nacht rond de 7°C blijft en overdag temperaturen tot 11°C worden voorspeld, is het druppelen niet meer aan de orde. De bijen zitten veel te los op tros om een goed contact te bekomen met het oxaalzuur. Ooit las ik in een publicatie dat de werking dan spectaculair verminderd tot ver onder de 80%. Een sublimatie van oxaalzuur wordt dan aangeraden. Door sublimeren kan men het oxaalzuur juist beter bij elke bij krijgen als ze niet te dicht op elkaar zitten. Er mag dan een effect van ver boven de 90% worden verwacht. 

  En mocht er twijfel bestaan. In België mag oxaalzuur wel degelijk worden gesublimeerd volgens het cascadesysteem. Het produkt Api-Bioxal vermeldt namelijk op de bijsluiter dat het mag worden gebruikt door 2,5 g te sublimeren per volk. En bijgevolg kan het onder het cascadesysteem worden gebruikt om te sublimeren. Men zal dan wel een verdamper dienen aan te schaffen. Ik bedoel dan wel degelijk een fatsoenlijk aangekocht toestel en geen zelfgemaakte toestanden zonder controle op de werkingstemperatuur of elektrische veiligheid.