Imkerij Het Waterbroek - Page 3

 • 11 december 2017

  Enkele weken geleden zijn er weer enkele pauwstaartduifjes ten prooi gevallen aan de roofvogels. Toen ik in de stal kwam, trof ik twee verkleumde jongen aan. Eigenlijk dacht ik dat ze al dood waren. Toen ik ze echter even in mijn hand had, voelde ik toch nog wat leven. Ik besloot ze dan maar mee te nemen naar huis.DSC_0011.jpg

  Lees meer...

 • 8 december 2017

  Vandaag heb ik de oxaalzuuroplossing klaargemaakt om dit weekend de bijenvolken te behandelen. Vermits de temperaturen momenteel laag genoeg zijn en de bijen stevig op tros zitten, kies ik er voor om te druppelen in plaats van te sublimeren.

  DSC_0041.jpg

  Bij het bestuderen van de gebruiksaanwijzing viel me op dat er werd aangeraden om de 35 g oxaalzuur op te lossen in een halve liter suikeroplossing 1:1. Dit geeft volgens diezelfde bijsluiter een oplossing van 4,2% w:v oxaalzuur in een 60% suikeroplossing. Alle publicaties uit onze regio's spreken echter van 3,5 %: 35 g op te lossen in 1 L suikeroplossing 1:1. Het lijkt dus alsof de Api-Bioxal een verdund poeder is van oxaalzuurkristallen. Maar niets is minder waar. Het is van dezelfde orde als het bekende technisch oxaalzuur. Waarom dan aanraden om een dubbele dosis te gebruiken? Is dat dan niet te sterk? Ik ging toch maar even op onderzoek in mijn bibliotheek.

  Uit allerlei publicaties van de voorbije decennia blijkt dat wordt aangeraden om in Zuid-Europa te werken met een 4,2% oplosssing en meer naar het noorden toe, te werken met een 3,5% oplossing. Dit zou te maken hebben met het langer doorbroeden van een bijenvolk in het Zuiden. En vermits Api-Bioxal een Italiaans geneesmiddel is, zou de aangeraden dosis wel eens te zwaar kunnen zijn in ons klimaat. In de zeer interessante publicatie over het gebruik van oxaalzuur van Randy Oliver uit 2006, spreekt deze zijn voorkeur uit over een zomerbehandeling met 4,2 % w:v en een winterbehandeling met 3,4 % w:v. Het zal dus wellicht veiliger zijn om te werken met de dosering die wordt aangeraden door bijen@wur uit Nederland: namelijk 3,5 %.

  Dit heb ik dus zo gedaan. Ik heb een 60% suikeroplossing gemaakt door 1 kg suiker op te lossen in 1 kg (dus 1 L) water. Ik bekwam zo 1,67 L suikeroplossing (met een gewicht van 2 kg). En 1 kg suiker in een totale oplossing van 1,67 L is  een 60% suikeroplossing. Makkelijk toch.

  Ik goot het zakje Api-Bioxal (*) in een maatbeker en vulde die bij tot het volume van 1 L met de suikeroplossing. Dit geeft dus een 3,5 % oxaalzuuroplossing w:v (weight:volume, gewicht van het poeder in het volume van de oplossing) Met 1 L oplossing en een maximum van 50 ml per volk kan ik dus minimum 20 volken behandelen. Ik geef volken die over meer dan 6 straten op tros zitten al jaren de volledige 50 ml en kleinere volken 35 ml. Dit is zo in mijn Kempische kasten en niet noodzakelijk in een ander kasttype. Wellicht is het beter om zich daar te houden aan 5 ml per straat en dan niet te vergeten om ook, indien aanwezig, de onderste bak te behandelen.

  (*)Een waarschuwing is hier op zijn plaats: De oxaalzuurkristallen uit de verpakking Api-Bioxal zijn droog en helemaal niet zo vochtig als het technisch oxaalzuur. Hierdoor stuift het poeder op en is een mondmasker bij het aanmaken van de oplossing absoluut noodzakelijk.

   

 • 5 december 2017

  Nieuw filmpje op YouTube over de honingoogst van dit jaar.

 • 3 december 2017

  Inpotten honing

  Regelmatig haal ik een nieuwe emmer honing uit de kelder om op te potten. Een emmer bevat ongeveer 15 - 16 kg honing. De plastic emmers nemen minder ruimte in en ik heb dus maximaal een dertigtal glazen potten klaarstaan voor de verkoop. Dus minder stockageruimte nodig en minder risico op glasbreuk.

  DSC_1918.jpg

  DSC_1919.jpg

  Deze emmer wordt dan in een bain-marie opgewarmd gedurende twee dagen. De temperatuur van het water is 38°C. Controle met een thermometer gaf aan dat de thermostaat zeer nauwkeurig werkt.

  DSC_1920.jpg

  DSC_1921.jpg

  Zodra de honig weer vloeibaar is, giet ik de zak leeg in een rijper om de luchtbellen te laten stijgen.

  DSC_1924.jpg

  Als ik vloeibare honing wens in te potten, verwarm ik de emmer 48 u. En indien ik meer smeerbare honing wens in te potten, verwarm ik slechts 24 u. Deze honing moet ik dan nog wel even roeren om de kristallen wat te verkleinen. Hiervoor gebruik ik een RVS roerstaaf die is gemaakt naar het voorbeeld van een Rapidoroerder.

  DSC_1923.jpg

  Zodra de potjes zijn gevuld en van een etiket voorzien, gaan ze in het verkoopskastje aan de voordeur.

  DSC_1899.jpg

   

   

   

   

   

   

   

  ;

 • 16 november 2017

  DSC_0007.JPG

 • 14 november 2017

  Wintertros

  Momenteel zitten de meeste volken al op wintertros. Slechts sporadisch verschijnt er een bijenkopje aan de ingang en af en toe liggen er 's morgens een paar dode bijen op de vliegplank. Zelfs de oudjes vliegen dus niet meer weg om ten velde te gaan sterven. Regelmatig hou ik mijn stethoscoop even tegen de kast om door het zachte gezoem te worden gerustgesteld. Vaak denkt men dat een stethoscoop dient om het geluid te versterken doch dit is een misvatting. Door de darmpjes wordt het geluid naar het oor gebracht en hoef je niet te bukken om je oor tegen de kast te drukken. En natuurlijk hoor je het inwendige gezoem beter als je de omgevingsgeluiden wegfiltert met de oordopjes.

  We hebben al een dag gehad met vorst, dus 3 weken later zouden we broedloze volken moeten aantreffen. Zou het echt moeten gaan over 0 of -1 °C? Zou een ganse week met ochtendtemperaturen onder de 5 °C ook niet volstaan? Ik behandel in elk geval weer begin december.

  Heraanleg tuin

  Thuis zijn we gestart met de heraanleg van de tuin. Als eerste hebben we het kippenhok vernieuwd en het houthok. De dode hoekjes weggewerkt en het geheel lijkt nu veel ruimtelijker. Morgen wordt de dolomiet geleverd als halfverharding voor dit tuingedeelte.

  DSC_0003.JPG

  DSC_0004.JPG