Imkerij Het Waterbroek - Page 4

 • 9 oktober 2017

  Herfst: paddenstoelentijd

  De voorbije dagen heb ik weer enkele mooie exemplaren gezien. Terwijl ik vroeger regelmatig weidechampignons ging zoeken, blijf ik er tegenwoordig ver van. De echte weidechampignons herkende ik eerder aan de locatie dan aan hun uiterlijk. Ik wist waar ze stonden. Tegenwoordig vind ik ze nog alleen in het warenhuis. Dat zal wel de veiligste locatie zijn. Maar in de natuur zijn er zoveel mooie exemplaren te vinden dat ik er toch telkens weer enkele foto's van maak.

  DSC_1898.JPG

  DSC_1909.JPG

  DSC_1910.JPG

  DSC_1912.JPG

  DSC_1914.JPG

 • 1 oktober 2017

  Het is weer herfst en ik ben dus begonnen met de aanplant van nieuwe bomen en struiken. Vorige week heb ik 30 jonge beukenzaailingen geplant. Deze heb ik gevonden in de schaduw van een mooie beukendreef. Daar hebben ze toch geen kans om tot boom uit te groeien. Maar er zijn natuurlijk ook enkele bomen en struiken die zijn verdwenen en die worden zo sel mogelijk vervangen. De meesten zijn vermoedelijk gesneuveld door de opeenvolging van de wateroverlast in het voorjaar van 2016 en de droogte dit voorjaar. Enkele acaciabomen en lindenbomen zijn zo verdwenen. Ook twee appelaars hebben het opgegeven. Vandaag heb ik deze twee vervangen door pruimelaars. Een Reine Claude  en een Queen Victoria. Een nieuwe appelaar, een pinova, heb ik ook geplant. Maar ik had ook nog enkele nieuwe soorten kleinfruit bij van het Genker plantencentrum. Ik probeer wel een beetje rekening te houden met vogelvraat. Gele frambozen laten ze bijvoorbeeld ook links liggen.

  gele herfstframboos

  Daarom geen rode bessen, maar wel zwarte aalbessen en witte Sint-Jansbessen. Ook de blauwe bosbessen laten ze blijkbaar gerust en daarom heb ik er weer drie nieuwe bij geplant. En als extra nog een Cornus mas, de gele kornoelje.

  Cornus mas

   

 • 26 september 2017

  Het voorbije weekend heb ik de bijenvolken nog eens bekeken en ze hebben alle 14 voldoende voer. Ook hebben ze allemaal nog wat broed maar het broednest wordt nu toch wel heel klein. Een handvol op drie-vier ramen. Daarrond een mooie ring stuifmeel en de rest van het raam verzegeld voer. Ze zijn in elk geval klaar voor de winter. Hopelijk zijn ze ook klaar voor de controle van het FAVV, later deze week.

  De moestuin draait ook op zijn laatste benen. De bonen worden niet meer geplukt, maar blijven nu aan de struiken om later te worden geoogst als rijpe dopbonen. Ook de pompoenen zijn voor het grootste deel al weggeborgen. De popcornmais heb ik geoogst en de stengels aan de schaapjes gevoerd. Maar er is natuurlijk nog voldoende vers te oogsten: warmoes, boerenkool, palmkool, groene kool, chinese kool, kropsla, selder, prei, worteltjes, pastinaken en suikerbrood. In de serre zijn de tomaten, paprika's en pepers verwijderd om plaats te maken voor de terrasplanten. En ik heb nog wat veldsla, snijsla en postelein gezaaid.

   

 • 4 september 2017

  Inwinteren bijenvolken

  De bijenvolken zijn momenteel allemaal ingewinterd op 36-38 kg. Ik heb hiervoor mijn resterende voorraad Api Gold siroop gebruikt van vorig jaar en voor de rest ben ik terug overgestapt op kristalsuiker 3:2. Een ton van 30 L vullen met suiker en hier warm water van de kraan bijvoegen duurt maar even. 25 kg suiker en 16.6 L water kan hier perfect in. Met de RVS honingroerder in de betonmenger, gaat het oplossen dan verder zonder moeite. En anders doe ik 8 kg suiker in een bidon van 10 L en vul ze bij met 5 L warm water. Hier kan ik perfect even mee schudden om de suiker op te lossen. Onlangs heb ik nog gelezen dat het gebruik van warm tot zelfs heet water geen gevaar oplevert voor HMF-vorming. Tenminste voor het oplossen van kristalsuiker. HMF zou worden gevormd bij verhitten van fructose en dus alleen voor geïnverteerde suiker een probleem zijn. De tonnen APi Gold namen teveel plaats in beslag op de bijenstand. Daar ik tijdens de vroege zomer toch nog kristalsuiker geef aan mijn jonge volkjes in verhouding 1:1 heb ik die dan ook steeds in voorraad. Ik koop mijn kristalsuiker in pakken van 10 x 1 kg bij het plaatselijk Okay-warenhuis of haal me enkele zakken van 25 kg bij een groothandelszaak hier vlakbij. 

  De vliegopening staat nog bij alle kasten nauw op één bijbreedte om roverij te voorkomen. Bij mooi vliegweer geeft dat wel wat gedrum voor de kast en zeker als er een wolk jonge bijen bezig is met hun verkenningsvlucht. Ik bedenk me dan maar dat een natuurlijk nest ook geen brede toegang zou hebben.

  De bodemschuif blijft nog aan de kant. Ze wordt regelmatig eens drie dagen ondergeschoven om de vrije mijtenval te controleren, maar pas tegen einde januari krijgen ze deze echt terug. Ze helpt dan om koudeverlies te beperken voor het nieuwe broednest in opbouw. Nu kan de open varroabodem er voor zorgen dat het volk sneller stopt met broeden.

 • 23 augustus 2017

  barbecue

  De nieuwe barbecue is ondertussen getest en goed bevonden. Centraal in het rooster past zowel mijn wok als mijn kookpot. Hier werd de wok gebruikt om aardappeltjes te bakken tijdens het barbecueën.

  Als ik gedurende langere tijd bezig was aan het Waterbroek had ik soms een klein probleempje dat nu ook is opgelost:

  DSC_1840.JPG

  Een klein tuinhuisje of tuinkast met een portable toilet.

   

  Ondertussen zijn de meeste volken voldoende ingewinterd. De meeste zitten nu op hun streefgewicht van 36 kg. Diegene die nog wat te licht zijn, krijgen nog een vol voerbakje van 2 L per dag bij. Vorige week had ik nog één volk met veel darren, veel darrenbroed en slechts een occasioneel verzegelde werkstercel. Deze moer was duidelijk op de terugweg. Daar ik geen reservekoninginnen meer had, besloot ik een paar dagen te wachten en dan eventueel het volk op te ruimen. Gisteren deed ik dan een grondige controle en ik vond twee uitgelopen moerdoppen en een handvol cellen die belegd waren. De moerwissel is dus een feit. Ik had slechts drie ramen bekeken en heb de kast terug gesloten. Volgende week kijk ik dan even of het wel degelijk om plat verzegeld werksterbroed gaat. In dat geval kan ik gerust zijn en is de koningin gewisseld tegen een jong exemplaar. Ik kom haar dan volgend voorjaar wel tegen om ze te merken.

  Momenteel wordt er geen volk meer ten gronde gecontroleerd. Maar regelmatig haal ik van een volk een raam naar boven om het broednest te bekijken. Eén centraal raam is hiervoor normaal voldoende. Als ik eind augustus, begin september nog eitjes heb gezien, blijf ik van dit volk af tot de winterbehandeling begin december. 

  Alle volken zitten nu met een versmalde vliegspleet om roverij te voorkomen. De bodemschuif heeft er een paar dagen onder gezeten om de vrije mijtenval te tellen,maar is nu weer weggehaald. Door de koelte langs onder zal het volk wellicht iets sneller broedloos worden in het najaar. Om dezelfde reden ligt er nu ook geen isolatie onder het deksel. Deze gaat er pas eind januari, begin februari terug boven als het nieuwe broednest start.

  Deze week las ik nog een Monatsbetrachtung in Bienen & Natur van vorig jaar, waarin de auteur stelde dat hij vanaf begin april een vliegengaas op de honingzolders legde in plaats van een plastic vel. De dekselisolatie liet hij wel liggen tot na de ijsheiligen. Maar de honingzolder bleef veel droger waardoor ook de honing droger was en bij de honingoogst haalde hij dan tevens een prachtig gaas vol zuivere propolis van elke kast. Ik heb dit alvast genoteerd met de bedoeling om dit volgend jaar toch eens te proberen. In het verleden paste ik dit slechts toe in juli, maar uit mijn ervaringen met de ecokast blijkt toch ook dat dit bijna het ganse jaar moet kunnen.

 • 7 augustus 2017

  Groene dennenappels op alcohol

  Het is al wat laat maar vorige week heb ik toch nog wat groene dennenappels op alcohol gezet. En om het verschil te maken heb ik een fles jonge jenever , een fles gin en een fles witte rum gebruikt. We zullen dan wel zien welke soort het lekkerst is. Ik gebruik een vijftiental groene dennenappels per fles en voeg er vijftien klontjes suiker bij. Ik gebruik geen rietsuiker om de smaak niet teveel te veranderen en de verschillende soorten alcohol te kunnen proeven. Na ongeveer een maand kan ik de oplossing filteren en terug in de originele flessen gieten.

  Vlierbessensiroop

  Het vlierbessenseizoen is weer begonnen. De eerste trossen zijn rijp. Ik heb daarstraks een emmertje geplukt. Met een vork heb ik de bessen van de trossen gerist. Wat kleine takjes mogen er gerust bij blijven. Ook daar zitten nog veel werkzame stoffen in. De bessen zijn afgespoeld en daarna gedurende enkele minuten opgekookt. Alles is daarna in een neteldoek gedaan om vannacht te laten uitlekken. Het bekomen sap ga ik dan morgen weer opkoken met 1 kg suiker per liter sap en heet in zuivere flessen doen. De flessen zelf worden samen met de deksels ook enkele minuten gekookt en ik laat ze dan nog een kwartiertje drogen in een hete oven van 150°C.

 • 6 augustus 2017

  Ouessant schapen

  Door de goede fokresultaten van de voorbije jaren zat ik momenteel met 30 schaapjes. Normaal zou dit geen probleem mogen zijn, maar het droge voorjaar heeft er anders over beslist. Als in april, de grasmaand notabene, er geen druppel regen valt, is dat nog moeilijk te compenseren voor de rest van het jaar. Vorig jaar was te nat en toen reed ik sommige stukken van het perceel regelmatig af met de zitmaaier. De schapen konden het toen niet de baas. Maar dit jaar was ik in de zomer even veel aan het bijvoeren als in de winter. Ik heb daarom besloten om een deel te verkopen. Van de 30 schapen zijn er nu nog 12 overgebleven. Met pijn in het hart deed ik er een deel weg. Vijf mooie fokooien heb ik apart gezet met een bokje aan de bijenstand in Gerhagen. En nog zes andere heb ik aan het Waterbroek gelaten. Drie ooien en drie gecastreerde bokken. Zij mogen daar de rest van de vegetatie onder controle proberen te houden.

  Zomerbehandeling varroa

  De bijen hebben nu bijna hun wintervoeding opgenomen. Begin september zou ik dan een behandeling starten met mierenzuur tegen de varroamijt. Hiervoor had ik volgens het cascadesysteem en dus volledig in orde met de diergeneeskundige wetgeving, een doos MAQ's besteld. Pas tegen eind augustus zouden ze volgens de groothandel worden geleverd. Bij controle deze week van mijn bestellingen bleken ze echter verdwenen uit de bestellijst. De MAQ's zijn niet meer leverbaar. Dus dit jaar kan ik officieel niet behandelen met mierenzuur. Begrijpe wie kan. En wil. Men start een systeem op met diergeneeskundige begeleiding en dan kan de dierenarts zomaar plots de benodigde medicijnen niet meer bekomen. Gelukkig is de bestrijding van de varroamijt niet verplicht maar op vrijwillige basis. Ik hoef dus niet meer te behandelen. Een behandeling met thymol wordt gestart ten laatste half juli en daarvoor is het nu dus te laat. Een behandeling met oxaalzuur is nu pas terug aan de orde tegen december. Behandelen met synthetische acariciden zoals het nieuwe product van Bayer kan wel, maar dan val ik nog liever zelf dood. Die chemie komt in mijn kasten niet binnen. Er wordt dus officieel deze nazomer niet behandeld tegen de varroamijt in mijn volken. Het snijden van het darrenraat in het voorjaar en de oxaalzuurbehandeling tijdens de broedloze periode in juni zullen moeten volstaan. We kijken dus maar voorzichtig in onze glazen bol en voorspellen dat volgend voorjaar de wintersterfte in België weer bij de grootste is van gans Europa.