Imkerij Het Waterbroek - Page 6

 • 31 juli 2017

  Was zuiveren met stoom

  De stoomontsapper die ik gebruik voor het smelten van was heb ik nogmaals gebruikt. De blokjes was die ik bekwam na een eerste smelting van het uitgesneden darrenraat en van de ontzegelwas heb ik voor een tweede keer gesmolten. Deze 'maagdenwas' is nu zuiver genoeg om te gebruiken. Om mijn waswafels te gieten volgende winter, maar even goed om zalfjes mee te maken. Deze was is door de bijen volledig zelf aangemaakt en dus helemaal niet bezoedeld. Hij is zelfs maar enkele weken oud. Darrenraat snij ik immers om de 2 à 3 weken en ook de zegeltjes op de honingramen zijn pas zeer recent geproduceerd door de bijen. Het resultaat is dan ook duidelijk zichtbaar, veel lichter van kleur en zonder veel vervuiling. Ik plaats ook nu weer de was in een stuk nylonkous om het meeste vuil al op te vangen.

  DSC_1832.JPG

  DSC_1833.JPG

  DSC_0015.JPG

   

  Jonge patatjes

  Dit jaar heb ik slechts 50 aardappelen gepoot. 25 roze en 25 paarse. De gewone aardappel kopen we in de winkel. Maar de kweek van iets apart, brengt een nieuwe dimensie in de keuken. Van elke soort hadden we een volle emmer aardappelen. Misschien zijn het geen perfecte bewaaraardappelen, maar ze zullen dan ook vrij snel opgebruikt zijn. Als bijgerecht op een barbecue waren ze in elk geval een voltreffer. En puree met een dieppaarse kleur of een rozige kleur als gemalen vlees, is toch ook eens leuk op tafel. Gisteren probeerden we met frietjes. En om de kinderen niet al te zeer af te schrikken, voorzagen we ook gewone frietaardappelen. Het resultaat was weer een plaatje. De smaak was door geen van ons te onderscheiden van andere aardappelen, maar als kleur op tafel kan het tellen. Iets voor de nationale feestdag?

  Belgische frieten

 • 27 juli 2017

  De varroatelling die ik onlangs heb uitgevoerd was zeer bevredigend. Maximaal 2 mijten op 3 dagen is zelfs voor mijn doen weinig. Ik ben dus nu begonnen met stilletjesaan in te winteren. Op twee standen ben ik er nu mee begonnen. Tweemaal per week krijgen ze een vol voerbakje en dit 5 keer. De varroabehandeling zal ik pas begin september doen met de Liebigverdamper en daarna voer ik de volken individueel verder tot ze op gewicht zijn.Een behandeling in juli is dit jaar niet nodig. Maar dat zou ook niet mogen daar ze na half juni allemaal nog zijn behandeld met oxaalzuur in een broedloze periode. De zeven volken die ik momenteel aan het voeren ben en heb gecontroleerd, hebben op één na allemaal nog veel broed. Darren zijn niet meer aanwezig. Dat ene volk had echter nog zeer veel darren en een flink aantal kapotgeknaagde koninginnendoppen. Geen eitjes te zien, maar wel mooi gepoetste cellen. Volgende week nog eens even controleren of hun nieuwe koningin dan wel aan de leg is. Mocht dit volk aan huis staan, zou ik ze zelfs niet meer openen. Dan zou ik vermoedelijk de darrenslacht opmerken. Als teken dat ze niet meer nodig zijn. In elk geval voel ik de laatste jaren niet meer de noodzaak om volken te openen om hun evolutie te zien. Sinds ik ook wat ecokasten onderhoud, verlies ik de neiging om mijn Kempische kasten te openen. Alleen als ik iets moet doen en liever niet alleen maar om de koningin of haar eitjes te zien. Kom ik haar niet tegen tijdens een werkje of zie ik geen eitjes, sla ik niet meer in paniek. Ik hoef dan ook geen volk te redden. Als een volk te zwak is, gelijk door welke oorzaak, geef ik het op in plaats van er aan te sleutelen. Alleen begin september kijk ik nog even of ze broed hebben. Anders hoef ik ze ook niet in te winteren. Weinig varroa door consequent behandelen, voldoende wintervoer, een prima standplaats met goede dracht vroeg in het voorjaar én laat in het najaar,, een standbevruchte eigenkweek koningin van een plaatselijk aangepast vuilnisbakkenras, dient te volstaan. Of ik nu 2 volken heb of 20: er zal altijd zowel een beste als een slechtste volk tussen zitten. Ze egaliseren doe ik niet, maar ik hou alleen afleggers aan van de beste volken en dit jaar na jaar. 

 • 21 juli 2017

  Pauwstaartduiven

  Al vele jaren hou ik pauwstaartduiven. En het waren in het verleden altijd volledig witte exemplaren. Maar toen ik enkele jaren geleden een overtal kroppers had, stopte de kweek. En tot overmaat van ramp vloog er ook nog een sperwer mee in het hok en vermoordde de laatste duivin, broedend op haar nest. Ik vond toen niet zo direct nieuwe witte duivinnen en kocht dan maar drie gekleurde. De kweek gaat nu weer prima en regelmatig heb ik jongen teveel. Sinds vorig jaar huisvest ik die jonge duiven in de stal aan het waterbroek maar de sperwers vinden dit steevast een lekker hapje. Nu ondervind ik echter dat ze hoofdzakelijk de duiven met veel witte kleur uitkiezen. De donkere exemplaren laten ze blijkbaar gerust. Of ze denken dat het kraaien zijn. Ik heb er nu reeds 7 exemplaren rondvliegen en ze hebben het daar reuze naar hun zin. Maar de witte exemplaren die worden geboren, hou ik thuis en ik breng nog alleen de donkerste exemplaren naar het Waterbroek.

  DSC_1818.JPG

  Vuurschaal / barbecue

  Enige tijd geleden heb ik een groot ijzeren vat in stukken gezaagd en ik bekwam op die manier een zeer degelijke vuurschaal. Met een diameter van meer dan een meter en een wanddikte van 1 cm is deze schaal goed voor jarenlang stookplezier. Om hier ook even op een andere manier van te genieten, heb ik gisteren een driepikkel gelast die ik met een ketting heb voorzien van een stevig rooster. Het ijzer en de kettingen heb ik nieuw gekocht alsook het Barbecook-rooster. De vuurbestendige lak had ik nog. Voor een totaalbedrag van 90 euro is dit een fraaie kookinstallatie. Ik moet wel bekennen dat ik gisteren ook een Dutch Oven heb besteld bij Coolblue. Een Dutch Oven is een gietijzeren sudderketel om boven een houtvuur te gebruiken. Dee wordt dan ook aan de driepikkel gehangen.

  DSC_1826.JPG

   

 • 20 juli 2017

  Honingramen opslaan voor de winter

  Om aanvreten van honingramen door de wasmot te voorkomen, zijn er vele methodes in gebruik. Vroeger gebruikte ik een stapel honingzolders in combinatie met een azijnzuurverdamping. Daarna heb ik een diepvriezer vastgekregen in werkende staat en heb ik die gebruikt om de ramen te bewaren. Zodra de winter intrad, zette ik de stroom uit en bleef de vriezer dicht tot het voorjaar. Om de wasmot te vernietigen met haar eitjes en larven moet de vriezer echter niet zo lang werken. Na enkele dagen of weken kan de vriezer worden afgezet.

  DSC_1820.JPG

  Ik plaats tegenwoordig de raampjes terug in de plastic boxen die ik gebruik voor de honingoogst.

  honingoogst.JPG

  Er gaan juist 9 volle ramen met wat spekraat in een bak. Spekraat is de raat die is uitgebouwd door de bijen buiten het houten raampje waardoor ze dikker zijn dan bij de aanvang. En 9 ramen passen juist in mijn slinger. Als de ramen zijn ontzegeld met het elektrisch mes, zijn ze terug op hun originele dikte en passen er juist 12 ramen in een bak.

  DSC_1821.JPG

  En 12 ramen heb ik juist nodig om een honingbak te vullen. Bovenop de ramen stop ik ook nog wel een pakje notenbladeren. Ook deze werken volgens vele imkers prima tegen ongedierte. En het kan zeker geen kwaad. Juli is toch de maand om de notelaar wat op te snoeien. Er zijn dus op dit moment bladeren genoeg.

  DSC_1819.JPG

  DSC_1822.JPG

   

 • 13 juli 2017

  Nieuwe broedbakken

  Kempische kast, red cedar

  Gisteren heb ik nog snel even vier broedbakken op Kempische maat gemaakt. Ik heb nog wel wat broedbakken in reserve, maar de planken red cedar bleven daar ook maar liggen. De honingbakken die ik hier al van had gemaakt zijn een plezier om mee te werken. Heffen zeg maar. Red cedar weegt echt bijna niks en het is ook niet nodig om dit hout te verven. Het is echter ook veel zachter en bijgevolg sneller beschadigd. Maar dat is ook zo met een kunststof kast. Met de mallen die ik ooit heb gemaakt, is de combiné snel ingesteld en zijn de delen zo op maat gezaagd. Wat watervaste houtlijm en enkele nagels zijn dan voldoende om ze in elkaar te zetten.

   

  Vrije mijtenval, varroatelling

  De bijenvolken hebben gisteren ook allemaal de bodemschuif teruggekregen. Binnen drie dagen ga ik dan de vrije mijtenval even controleren. 

   

  Oogsttijd in de moestuin

  In de moestuin verloopt alles prima. Er is deze keer water uit de lucht gekomen in plaats van uit een gieter en dat zie je aan de planten. Voor de tweede keer deze week weer een emmer bonen geplukt en dat zal zo nog wel even doorgaan.

  bonen, draadserre

  bonen draadserre

  Het plukken van de bonen in de 'draadserre' is een plezier op zich. Ze hangen letterlijk boven je neus klaar om te worden geplukt.

  Maar ook de courgettes dienen zich nu bijna dagelijks aan en de eerste kolen zijn inmiddels ook oogstbaar.

  savooikool

  witte kool

 • 11 juli 2017

  De honing is nu allemaal geoogst tijdens het voorbije weekend. De opbrengst was wel wat minder dan in 2016 maar ik had erger verwacht. 236 kg tegenover 320 kg vorig jaar. Van mijn 9 productievolken lijkt dat 10 kg minder per kast. Er is echter een groot verschil dit jaar tussen de vier standen. Nochtans liggen ze slechts 3 tot 5 km van elkaar verwijderd. De volken aan het Waterbroek gaven net als vorig jaar meer dan 30 kg. Maar het waren de andere die bleven steken rond 15 kg. Elk volk, ook elke aflegger, krijgt nu in de volgende dagen een honingbak met uitgeslingerde ramen onder de broedbak. Tegelijk wordt het muizenrooster terug aangebracht. Dit voorkomt met het kleinere vlieggat ook de roverij die momenteel op de loer ligt door de magere drachten. De slechtste honingramen worden opgeslagen om later te worden gesmolten. De betere, maar met foutjes, komen onderaan de volken. Ze worden vaak nog wat hersteld door de bijen. En in het voorjaar smelt ik ook hier weer de helft van. De bak wordt dan aangevuld met waswafels en terug bovenaan op een moerrooster gezet. De beste honingramen gaan in de diepvriezer terwijl de lege honingbakken nog nodig zijn voor de varroabehandeling. Hierin past namelijk de Liebigdispenser.

 • 6 juli 2017

  De bijen zijn dit jaar blijkbaar vroeg. Er worden geen zwermdoppen meer aangemaakt, het darrenraam wordt vol honing gestouwd en de darren zelf worden naar buiten verjaagd. De zogenaamde 'darrenslacht' is bij meerdere volken begonnen. 's Avonds hangen de darren in trosjes tegen de voorkant van de kast of onder de vliegplank.

  In de moestuin heb ik het bed met de geoogste peulerwten nu beplant met winterprei. Het lege bed van de tuinbonen wordt ingezaaid met knolvenkel en deze maand zaai ik ook nog wat Chinese kool op de plaats van de koolrabi. Als de uien geoogst zijn, zaai ik er terug wat zomerwortelen.