Planten

 • 1 oktober 2017

  Het is weer herfst en ik ben dus begonnen met de aanplant van nieuwe bomen en struiken. Vorige week heb ik 30 jonge beukenzaailingen geplant. Deze heb ik gevonden in de schaduw van een mooie beukendreef. Daar hebben ze toch geen kans om tot boom uit te groeien. Maar er zijn natuurlijk ook enkele bomen en struiken die zijn verdwenen en die worden zo sel mogelijk vervangen. De meesten zijn vermoedelijk gesneuveld door de opeenvolging van de wateroverlast in het voorjaar van 2016 en de droogte dit voorjaar. Enkele acaciabomen en lindenbomen zijn zo verdwenen. Ook twee appelaars hebben het opgegeven. Vandaag heb ik deze twee vervangen door pruimelaars. Een Reine Claude  en een Queen Victoria. Een nieuwe appelaar, een pinova, heb ik ook geplant. Maar ik had ook nog enkele nieuwe soorten kleinfruit bij van het Genker plantencentrum. Ik probeer wel een beetje rekening te houden met vogelvraat. Gele frambozen laten ze bijvoorbeeld ook links liggen.

  gele herfstframboos

  Daarom geen rode bessen, maar wel zwarte aalbessen en witte Sint-Jansbessen. Ook de blauwe bosbessen laten ze blijkbaar gerust en daarom heb ik er weer drie nieuwe bij geplant. En als extra nog een Cornus mas, de gele kornoelje.

  Cornus mas

   

 • 10 februari 2017

  Nog even geduld! We zijn er bijna.

  DSC_1664.JPG

  DSC_1665.JPG

  DSC_1666.JPG

 • 26 november 2016

  Vandaag kwamen bij enkele kasten nog bijen thuis met stuifmeel. Van het drietal bijen dat ongeveer per minuut binnenkwam, had er steeds één nog stuifmeel bij. Bij drie volken van de zes aan het waterbroek was dit het geval. Waar ze nu nog bloeiende planten vinden, weet ik niet. Wellicht bloeit er nog ergens wat mosterd in de omgeving. Maar de winterwerkjes zijn ondertussen begonnen. Bij Natuurpunt kon ik vandaag weer enkele jonge boompjes ophalen.

  Lees meer...

 • 22 november 2016

  We zijn stilaan begonnen met het knotten van de wilgen. Door jaarlijks slechts 25% van de wilgen te knotten, blijven er steeds voldoende wilgenkatjes voor de bijen. Maar de beschikbare wilgenkatjes komen niet alleen van deze knotwilgen. Ook de boswilg is veel aangeplant, naast de krulwilg, de platte wilg en de doorbloeiende wilg. Dit zorgt voor een betere spreiding van de bloei, die met de doorbloeiende wilgen zelfs doorgaat tot september.

  Lees meer...

 • 19 juni 2016

  DSC_1297.JPG

  De oude korf heb ik bedekt met een plastic zak en op de kruiwagen gezet om hem te beschermen tegen de hedendaagse wateroverlast. In elk geval staat hij klaar om binnen enkele dagen te vervoeren naar de andere stand waar hij onder dak staat.

  DSC_1294.JPG

  Als ze de koningin aanvaarden, kunnen ze binnen enkele dagen hier vertrekken. Ik veronderstel dat ze uit de moerloze apidea's kwamen en bijgevolg zal een oude leggende koningin wel geen probleem zijn.

  DSC_1295.JPG

  Vermits ik ze heb afgeslagen, hadden ze geen honing bij en daarom heb ik ze dadelijk gevoerd met een suikeroplossing in de verhouding 1:1. Een echte zwerm neemt natuurlijk zijn voorraad honing mee en dient pas na enkele dagen te worden gevoederd. Hier gebruik een honingpot van 1L met drijfkurken onder de korf.

  DSC_1301.JPG

  Twee apideakastjes kregen vandaag ook een opzetbakje met nogmaals 5 raampjes.

  DSC_1302.JPG

  Deze raampjes werden voorzien van een strookje wasraat.

  DSC_1303.JPG

  Het onderste broedkamertje heeft reeds 5 uitgewerkte raampjes.

  DSC_1304.JPG

  Bovenaan staat een voerbakje met wat deeg om slechte vliegdagen te overbruggen.

  DSC_1305.JPG

  Het resultaat in een appelboompje. Deze laagstammen leveren eveneens de nodige schaduw voor de kastjes.

  In de serre is nu duidelijk dat de passievrucht eenhuizig is. Regelmatig zag ik wel hommels de serre invliegen om op de bloemen te foerageren en er zijn al tientallen vruchten zichtbaar .Vermits deze plant een zaailing was die is ontstaan op mijn composthoop uit weggegooid fruit, heb ik goede hoop op de kwaliteit van de vruchten.

  DSC_1292.JPG

  De schapen doen het ondanks de wateroverlast zeer goed. De nieuwe bok met onverwant bloed is ook gearriveerd. Een zeer mooi boklam. Maar ik denk dat hij nog niet beseft dat hij in de herfst zo maar eens even een harem van 13 ooien ter beschikking heeft. Waarschijnlijk gaan niet alle jonge ooien gedekt worden maar hij zal zich toch niet vervelen.

  DSC_1300.JPG

   

   

 • 8 juni 2016

  Gisterennamiddag was de moestuin weer opgedroogd en ook de schapenstal was terug met vers stro ingestrooid. Maar dat was niet wat de weergoden in gedachten hadden. Tegen de avond was alles weer onder water gezet. Volgens de voorspellingen zal het nu toch gaan beteren. Maar de grond is dichtgeslibd en alle zuurstof is er uit verdreven. De wortels van veel planten beginnen nu te rotten en dat toont zich aan de bladeren. Zelfs mijn duivelswandelstok van 3 meter hoog verliest al zijn bladeren op twee dagen tijd. We zullen maar hopen dat de boom zich volgend jaar kan herstellen. De veldjes met phacelia en mosterd zijn nu wel voor het ganse jaar verloren. Hopelijk kan ik in de zomer toch nog wat mosterd zaaien om het onkruid wat tegen te houden. Het plan om half juni en half juli een drachtpauze te overbruggen met een veld bloemen lijkt dit jaar niet te lukken. Maar met de bijen gaat het desondanks prima.Ze hebben niet veel gehad aan de acacia, maar klaver en bramen zijn ook nog twee belangrijke drachten. Nog beter is de kastanje en de linde. Deze gaan nu weldra beginnen. De eerste lindebloesems zijn vandaag open gekomen.

  DSC_1275.JPG

  DSC_1277.JPG

  Dit zijn wel de vroegste soorten. Maar nu gaat het de volgende twee weken hard.

 • 27 mei 2016

  Gisteren vond ik een tros bijen op de grond voor een kast. De kast had 5 dagen ervoor een controle gehad en hierbij had ik een tiental belegde doppen vernietigd. Wellicht heb ik er ergens een (of meerdere) gemist. Bijgevolg is de geknipte koningin van de vliegplank gewipt (of gevallen). Leve het knippen van de moeren! In het trosje zag ik de koningin niet direct en ik heb het dan maar zo gelaten. Vandaag ging ik even terug voor een controle en blijkbaar was ze al wat verder 'gewandeld'.

  Lees meer...