Receptjes

 • 7 augustus 2017

  Groene dennenappels op alcohol

  Het is al wat laat maar vorige week heb ik toch nog wat groene dennenappels op alcohol gezet. En om het verschil te maken heb ik een fles jonge jenever , een fles gin en een fles witte rum gebruikt. We zullen dan wel zien welke soort het lekkerst is. Ik gebruik een vijftiental groene dennenappels per fles en voeg er vijftien klontjes suiker bij. Ik gebruik geen rietsuiker om de smaak niet teveel te veranderen en de verschillende soorten alcohol te kunnen proeven. Na ongeveer een maand kan ik de oplossing filteren en terug in de originele flessen gieten.

  Vlierbessensiroop

  Het vlierbessenseizoen is weer begonnen. De eerste trossen zijn rijp. Ik heb daarstraks een emmertje geplukt. Met een vork heb ik de bessen van de trossen gerist. Wat kleine takjes mogen er gerust bij blijven. Ook daar zitten nog veel werkzame stoffen in. De bessen zijn afgespoeld en daarna gedurende enkele minuten opgekookt. Alles is daarna in een neteldoek gedaan om vannacht te laten uitlekken. Het bekomen sap ga ik dan morgen weer opkoken met 1 kg suiker per liter sap en heet in zuivere flessen doen. De flessen zelf worden samen met de deksels ook enkele minuten gekookt en ik laat ze dan nog een kwartiertje drogen in een hete oven van 150°C.

 • 31 juli 2017

  Was zuiveren met stoom

  De stoomontsapper die ik gebruik voor het smelten van was heb ik nogmaals gebruikt. De blokjes was die ik bekwam na een eerste smelting van het uitgesneden darrenraat en van de ontzegelwas heb ik voor een tweede keer gesmolten. Deze 'maagdenwas' is nu zuiver genoeg om te gebruiken. Om mijn waswafels te gieten volgende winter, maar even goed om zalfjes mee te maken. Deze was is door de bijen volledig zelf aangemaakt en dus helemaal niet bezoedeld. Hij is zelfs maar enkele weken oud. Darrenraat snij ik immers om de 2 à 3 weken en ook de zegeltjes op de honingramen zijn pas zeer recent geproduceerd door de bijen. Het resultaat is dan ook duidelijk zichtbaar, veel lichter van kleur en zonder veel vervuiling. Ik plaats ook nu weer de was in een stuk nylonkous om het meeste vuil al op te vangen.

  DSC_1832.JPG

  DSC_1833.JPG

  DSC_0015.JPG

   

  Jonge patatjes

  Dit jaar heb ik slechts 50 aardappelen gepoot. 25 roze en 25 paarse. De gewone aardappel kopen we in de winkel. Maar de kweek van iets apart, brengt een nieuwe dimensie in de keuken. Van elke soort hadden we een volle emmer aardappelen. Misschien zijn het geen perfecte bewaaraardappelen, maar ze zullen dan ook vrij snel opgebruikt zijn. Als bijgerecht op een barbecue waren ze in elk geval een voltreffer. En puree met een dieppaarse kleur of een rozige kleur als gemalen vlees, is toch ook eens leuk op tafel. Gisteren probeerden we met frietjes. En om de kinderen niet al te zeer af te schrikken, voorzagen we ook gewone frietaardappelen. Het resultaat was weer een plaatje. De smaak was door geen van ons te onderscheiden van andere aardappelen, maar als kleur op tafel kan het tellen. Iets voor de nationale feestdag?

  Belgische frieten

 • Siroop voor zomerse dorstlessers.

  Juni is de maand van de vlierbloesem. Het uitgelezen moment om een lekker siroopje te maken. Maar er is momenteel meer dan vlierbloesem.

  Lees meer...

 • 30 november 2015

  Zojuist een nieuwe hoeveelheid propolistinctuur aangemaakt. Het recept is al meerdere keren gegeven, maar hier volgt het nog eens.

  Lees meer...

 • 31 oktober 2015

  Vandaag een deel van de sleepruimen geplukt. Door de enorme stekels aan de struik moet dit zeer voorzichtig gebeuren en diep in de struik hangen ze dan ook veilig. Maar ik had toch 750g en kan dus bijgevolg wel een flesje sloe gin maken. Een fles gin om de sleepruimpjes te overgieten, samen met een halve kilo suiker en rond kerstmis kunnen we er dan van genieten. De bessen die dan worden uitgezeefd, zijn nog te gebruiken als dressing op een ijsje. Een ijsje voor volwassenen.

  Lees meer...

 • 14 februari 2015

  Gisteren een lot mede opgestart. Ik gebruik steevast hetzelfde recept met slechts enkele kleine verschillen. Hierdoor zijn de verschillende loten beter te vergelijken. Vermits het telkens een andere honing betreft, is de smaakervaring toch al variërend. Dit keer heb weer gekozen voor een zoete mede. Ik gebruik dit keer echter een sterkere gist, die ook bij een iets lagere temperatuur werkt en ook een hoger alcoholgehalte aan kan. Vermits deze gist meer suiker kan omzetten tot alcohol is de mede snel te droog of we moeten meer honing toevoegen. Ik heb nu met 23 kg honing 50 liter most gemaakt met een soortelijke dichtheid van 1130. Het is nu even wachten op het uiteindelijke resultaat. Bij de eerste overheveling zal ik al een idee hebben. En er kan op dat moment natuurlijk nog op verschillende manieren worden gecorrigeerd.

  mede, mostvaten

  Vermits de voorbije week wat droger was, kon ik de moestuin al betreden zonder te verdrinken. Met een boshark heb ik de grond geëgaliseerd. Als ik nu binnen enkele weken ga frezen, werk ik er nog wat droge mest onder. Ik heb een mengsel gekocht van koeien, kippen en paardenmest. Op de plaatsen waar ik kolen en aardappelen ga telen, frees ik ook nog de opgespaarde assen van de houtkachel onder. Deze groenten appreciëren een extra kaliumgift uit die houtas wel. Vorig jaar heb ik dit onder de bessenstruiken en de fruitbomen verdeeld. Kalium wordt aangeraden voor vruchtvorming en mijn berg houtassen is een prima kaliumbron.

  moestuin, egalisatie

  Bij de fruitbomen heb ik de kleefbanden verwijderd en de stammen geverfd. Dit voorkomt scheurvorming in de bast bij lage temperaturen als de stam alleen langs de zonzijde opwarmt. Ik maak hiervoor een mengsel van zeewierkalk, gedroogde koemest en een schimmelproduct.

  fruitbomen, stam, vorstscheuren, preventie, witkalk

 • 29 september 2014

  De mede is nu voor de eerste keer overgeheveld. De gisting was bijna tot stilstand gekomen en op de bodem van de vaatjes lag al een dikke laag bezinksel. Dit zijn hoofdzakelijk dode gistcellen en allerlei zaken die neerslaan en er voor zorgen dat de mede klaart.

  Om te beginnen heb ik 16,5kg 'zonnehoning' gebruikt. Mijn 'zonnehoning' is de honing die gerecupereerd wordt uit mijn zonnewassmelter. Natuurlijk is dit geen zuivere honing. Het bevat ook nog veel propolis, was en stuifmeel. Maar uiteindelijk zijn het de suikers die worden vergist tot alcohol en al de rest levert de smaakstoffen. Het doel dat ik wou bereiken was een zoete mede van 13% vol. alcohol. Hiervoor had ik 383,76 g honing nodig per liter water. De 16,5kg loste ik op in 50 liter water van 50°C. 

  Honing uit zonnewassmelter

  De twee mostvaten zijn op voorhand zorgvuldig gesteriliseerd net als alle andere materiaal.

  mostvaatjes

  weegschaal

  Alle verdere ingrediënten worden zorgvuldig afgewogen en toegevoegd aan de mostvaten.

  produkten medebereiding

  75g citroenzuur, 225g wijnsteenzuur, 10 kruidnagels, 50g tannine voor witte wijn, 30g voedingszout en dan...

  mede, overrijpe bananen

  2 kg overrijpe bananen die 20 minuten worden gekookt in 4 liter water. Na zeven in een neteldoek, word dit vocht toegevoegd aan de vaten. Er gaat eveneens 14 ml amylase en 3 koffielepels zymex bij. Deze enzymen breken de onvergistbare delen nog verder af in vergistbare bestanddelen.

  filteren most

  Deze enzymen krijgen gedurende 4 uur de tijd om in te werken en daarna wordt de most gefilterd over een wattenlaag. Hierbij wordt de most ook van voldoende zuurstof voorzien.

  mede, most, filteren

  mede , mostfiltering, aëratie

  Als er voldoende zuurstof is toegevoegd door nog eens extra te schudden, worden er 2 pakken gist toegevoegd. Ik gebruik gist waar al voedingszouten aan zijn toegevoegd. Enkele uren na het opwarmen uit de koelkast en het mengen van de inhoud zijn de pakjes duidelijk onder druk gekomen als bewijs dat de gisting is begonnen.

  mede , gist

  mede, gistingsflessen

  De most is verdeeld over 2 gistingsflessen van 25 liter en een kleinere van 5 liter. De ideale gistingstemperatuur van 25°C wordt bereikt door de flessen op een terrariumverwarmingsmatje te plaatsen.

  medeproductie, overheveling

  Na twee maanden is de gisting bijna gestopt en nu zijn de flessen overgeheveld. De mede is al veel klaarder geworden. De kleine fles van 5 liter diende om de grotere terug volledig te kunnen afvullen. Bij het overhevelen gaat er namelijk wat verloren en de gistingsflessen dienen volledig vol te blijven. Zodoende is er geen zuurstof boven de vloeistof. De rest van de kleine fles heb ik dan gebotteld in 4 flessen om alvast te kunnen degusteren.

  medeproductie, resultaat bij eerste overheveling