Vrije tijd

 • 3 augustus 2017

  fruitboom, vraatschade

  Vorig jaar heb ik een hek gemaakt om rond de fruitbomen te plaatsen. Dit om vraatschade door de schapen aan de schors te voorkomen. Ik vind het een zeer fraaie oplossing, maar het is te omslachtig. Er is toch veel hout nodig en er is ook wat werk aan. In een boomgaard met een tiental fruitbomen is dit nog doenbaar maar om vele fruitbomen, lindes en sporken te omheinen was dit toch niet ideaal. Vandaag heb ik een andere oplossing geprobeerd. Met een rol volièredraad voor parkieten en papegaaien ben ik nu aan de slag gegaan. Een rol draad van 25 meter zal zodoende toch al wat bescherming bieden. En als de stam ooit te dik wordt, kan de draad ook weer verwijderd worden.

  boom, vraatschade

  bomen, vraatschade

 • 21 juli 2017

  Pauwstaartduiven

  Al vele jaren hou ik pauwstaartduiven. En het waren in het verleden altijd volledig witte exemplaren. Maar toen ik enkele jaren geleden een overtal kroppers had, stopte de kweek. En tot overmaat van ramp vloog er ook nog een sperwer mee in het hok en vermoordde de laatste duivin, broedend op haar nest. Ik vond toen niet zo direct nieuwe witte duivinnen en kocht dan maar drie gekleurde. De kweek gaat nu weer prima en regelmatig heb ik jongen teveel. Sinds vorig jaar huisvest ik die jonge duiven in de stal aan het waterbroek maar de sperwers vinden dit steevast een lekker hapje. Nu ondervind ik echter dat ze hoofdzakelijk de duiven met veel witte kleur uitkiezen. De donkere exemplaren laten ze blijkbaar gerust. Of ze denken dat het kraaien zijn. Ik heb er nu reeds 7 exemplaren rondvliegen en ze hebben het daar reuze naar hun zin. Maar de witte exemplaren die worden geboren, hou ik thuis en ik breng nog alleen de donkerste exemplaren naar het Waterbroek.

  DSC_1818.JPG

  Vuurschaal / barbecue

  Enige tijd geleden heb ik een groot ijzeren vat in stukken gezaagd en ik bekwam op die manier een zeer degelijke vuurschaal. Met een diameter van meer dan een meter en een wanddikte van 1 cm is deze schaal goed voor jarenlang stookplezier. Om hier ook even op een andere manier van te genieten, heb ik gisteren een driepikkel gelast die ik met een ketting heb voorzien van een stevig rooster. Het ijzer en de kettingen heb ik nieuw gekocht alsook het Barbecook-rooster. De vuurbestendige lak had ik nog. Voor een totaalbedrag van 90 euro is dit een fraaie kookinstallatie. Ik moet wel bekennen dat ik gisteren ook een Dutch Oven heb besteld bij Coolblue. Een Dutch Oven is een gietijzeren sudderketel om boven een houtvuur te gebruiken. Dee wordt dan ook aan de driepikkel gehangen.

  DSC_1826.JPG

   

 • 22 november 2016

  We zijn stilaan begonnen met het knotten van de wilgen. Door jaarlijks slechts 25% van de wilgen te knotten, blijven er steeds voldoende wilgenkatjes voor de bijen. Maar de beschikbare wilgenkatjes komen niet alleen van deze knotwilgen. Ook de boswilg is veel aangeplant, naast de krulwilg, de platte wilg en de doorbloeiende wilg. Dit zorgt voor een betere spreiding van de bloei, die met de doorbloeiende wilgen zelfs doorgaat tot september.

  Lees meer...

 • 18 september 2016

  Ondertussen heb ik al met de nieuwe stoomoven leren werken. Vanmorgen pistoletjes en een rozijnenbrood gebakken.

  rozijnenbrood.JPG

  De nieuwe oven werkt met continue stoom terwijl de vorige stoompulsen gaf op bepaalde tijdstippen. Het werkt weer net even anders, maar het resultaat is eveneens fantastisch.                 

  Lees meer...

 • 25 augustus 2016

  Deze maand heb ik geen arbeid voorzien aan de bijen. De varroabehandelingen zijn gebeurd in juni/juli en worden pas terug gedaan in september. Bijvoederen is eveneens nog niet voorzien. Maar er zijn nog andere werkzaamheden. Door de wateroverlast in juni heb ik besloten om de schapenstal iets te verhogen. Met betonblokken en stoeptegels heb ik de stalvloer opgehoogd met 15 cm. Moest het ooit nog eens onder water komen te staan, hebben de schaapjes tenminste ene droge stal ter beschikking.

  Lees meer...

 • 6 juli 2016

  Eindelijk! Het lijkt er op dat we toch nog kunnen barbecueën dit jaar. Ik heb hem vandaag dan maar een nieuwe spuitbeurt gegeven. Enkele busjes hittebestendige verf. Hierna heb ik hem langs binnen en buiten ingewreven met gekookte lijnzaadolie. Hij ziet er weer uit als nieuw.

  Lees meer...

 • 8 mei 2016

  Begin mei en barbecue-time! Maar het was vooral een leuke zondag om wat in de tuin te werken. De pofmaïs heb ik gezaaid en de kolen uitgeplant. Deze waren in de serre voorgetrokken en klaar om te worden geplant. Bloemkool, broccoli, rode kool en witte kool. De savooien stonden er al 14 dagen. En er moet natuurlijk worden water gegeven.

  Lees meer...