Web

 • Problemen met router

  Het is nu 1.30hr en sinds 20.00hr ben ik bezig geweest met het netwerk in huis. Toen vorige maand de oude D-Link router de geest gaf, had ik hem vervangen door een Belkinrouter met ingebouwde modem. Vorige week zaterdag was ik plots mijn internetconnectie kwijt en na wat zoeken, leek het alsof de modem stuk was. Mijn oude modem die ik rechtsstreeks aan de PC hing, werkte wel. De andere PC's in huis had ik in de voorbije weken al voorzien van kabels, vermits ik helemaal niet tevreden was over de draadloze kwaliteiten van de Belkinrouter. Wellicht omdat mijn nieuwe buur een gelijkaardige router bezat. Ik kon nu wel met de PC in de praktijk op internet, doch de andere gezinsleden waren afgesneden. Na de slechte draadloze capaciteit, sneuvelde nu ook nog deingebouwde modem. 

  Zondagavond, na 22hr heb ik dan bij Coolblue een nieuwe D-Link router DIR-655 besteld die dinsdagmorgen werd geleverd door taxipost. Geïnstalleerd volgens de meegeleverde gebruiksaanwijzing, kreeg ik echter geen internetconnectie. Omstreeks 21.30hr naar Belgacom gebeld, waar een vriendelijke jongeman me vertelde om de router te resetten naar de fabrieksinstellingen en hem dan simpel aan de modem te hangen in plaats van de PC. Dit werkte perfect. Dus waarom moeilijk als het ook makkelijk kon.

  Nu werd het echter tijd om de andere PC's via de LANkabels in te pluggen. Zeer simpel en snel. Ook het netbook zat dadelijk draadloos online. Het werken met het thuisnetwerk om de netwerkprinter en de gedeelde documenten van de verschillende PC's te kunnen gebruiken, had echter wat meer voeten in de aarde. Een Windows XP professional, een Windows Vista, een windows 7 netbook en een Windows 7 PC heben nu eenmaal niet allemaal dezelfde logica ingebouwd. Maar het is dus nu eindelijk gelukt. De thuiskomst van zoon Stijn zit hier natuurlijk ook tussen en  zijn inbreng was essentieel.

  Het draadloos deel van het netwerk is van een niet eerder ervaren sterkte. De beveiliging van het draadloos netwerk moet ik morgen wel nog wat opschroeven.  D-Link doet het toch maar weer. Wat had me toch bezield om een Belkin te kopen? Ik ga hem in elk geval terug brengen voor reparatie en daarna zal hij verschijnen voor een vriendenprijsje op Kapaza!.

 • Wereldwijde zoektocht

  Op deze pagina's terechtgekomen in mijn zoektocht naar het lieveheersbeestje van zondag: http://www.inbo.be/docupload/1436.pdf

  Het zou dus gaan om de grootste inheemse soort: het oogvleklieveheersbeestje, Anatis ocellata.

  Toch fijn om te weten dat er zo veel soorten bestaan. Ik had geen idee. Blijkbaar kan je niks verzinnen of iemand verzamelt het of weet er alles over. Gelukkig bestaat tegenwoordig het internet .

  Natuurlijk waren vroeger de zoektochten in de dorpsbibliotheek of bij de Slegte in Antwerpen veel en veel leuker, maar tegenwoordig gaat het wel bliksemsnel. Nog zelden moet ik onwetend in bed kruipen. Als ik het antwoord vroeger niet had gevonden in mijn persoonlijke bibliotheek, kon ik ook moeilijk de slaap vatten. Veel te ongeduldig om de volgende dag naar de bibliotheek te gaan en een boek te ontlenen, bij een kennis te gaan zoeken of in het weekend naar Antwerpen te sporen om bij de Slegte te gaan snuisteren. Mijn gemoedsrust keerde pas weer als ik na enkele dagen of soms na meerdere weken het antwoord op mijn vraag had gevonden.

  Dankzij het internet lig ik nu meestal een uurtje later al rustig te slapen. Blijkbaar is dit in grote tegenstelling met het internetgebruik van mijn kinderen. Spelletjes speel je namelijk vooral tijdens de nacht. Je kan er ook moeilijk mee stoppen, want met één druk op een toets kun je helemaal herbeginnen, met een andere strijdmakker die op dat moment ergens ter wereld aan zijn ontbijt zit te gamen of na zijn dagtaak even op adem komt. Niettegenstaande we wereldwijd allemaal aan het scherm kleven, allemaal dus dezelfde bezigheid hebben, vullen we toch onze tijd allemaal anders in. Mijn computer overbrugt dus toch niet de generatiekloof. Het is namelijk een supersnelle vraagbaak en niet zo geschikt voor gaming. Maar geen nood, mijn nachtrust vaart er wel bij.